Pohárik červeného vína denne prospieva zdraviu. To je výrok, pod ktorý sa s čistým svedomím podpíše väčšina lekárov. A to zo známeho dôvodu: štúdie naznačujú, že pravidelné pitie červeného vína je zdravé pre srdce, píše portál techinsider.io.
No vysvetlenie, prečo je zdravé, dostáva vedcov do bezradnosti už celé desaťročia. A hypotézy sú prinajlepšom diskutabilné. V poslednej dobe sa však ukazuje, že výhody, ktoré boli pripisované vínu, siahajú v skutočnosti oveľa hlbšie. Ujasnime si to pekne po poriadku.
Jahodová a hroznová pomoc
Francúzsky paradox, ktorý tamojší epidemiológovia popularizovali v roku 1980, odkazuje na skutočnosť, že Francúzi majú nižšiu mieru srdcových ochorení napriek konzumácii ton nasýtených tukov, cholesterolu a červeného vína.
Populárna teória, ktorá tento paradox vysvetľuje, stojí na látke menom resveratrol. Ide o chemickú zlúčeninu, ktorá sa prirodzene vyskytuje v hrozne, jahodách a arašidoch a jej úlohou je chrániť rastlinu pri zranení. Jedným z jej vedľajších účinkov je však zjavne aj schopnosť podporiť naše srdce. Pričom množstvo resveratrolu, ktoré je na to potrebné, dokážeme prijať len vďaka pitiu červeného vína.
Hoci vedci veria, že táto antioxidačná aktivita naozaj dokáže srdce ochrániť pred širokou škálou kardiovaskulárnych ochorení, štúdie, ktoré to potvrdzujú, sú prinajlepšom nevýrazné.
Nedávno sa však objavili podstatne sľubnejšie teórie: a tie naznačujú, že tieto „ochranné dávky“ sa nemusia týkať len červeného vína, ale alkoholu všeobecne.
Alkohol plus cholesterol
Zložka alkoholu, ktorá má na svedomí stavy opitosti, sa nazýva etanol - alebo lieh. Jeho množstvo závisí od typu nápoja: v destilátoch je ho vyše 40 percent, vo víne okolo 12, v pive okolo 5 percent.
A štúdie naznačujú, že etanol ovplyvňuje hladinu cholesterolu, ktorý je prítomný v každej bunke v našom tele. Cholesterol totiž udržiava bunky neporušené, tvorí hormóny a vitamíny, a pomáha nám tráviť.
Ak sa však tento inak prospešný cholesterol začne hromadiť v krvi, stáva sa smrteľným. Zaužívalo sa, že jeho hladinu v krvi zvyšujú potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov - ako sú vajcia, či mäso, no nedávne výskumy svedčia o niečom inom. Či jete veľa vajíčok alebo nie, pokiaľ vaša pečeň produkuje viac cholesterolu, ako je obvyklé - bez ohľadu na spúšťač – začne sa vám jednoducho hromadiť v krvi.
To komplikuje cirkuláciu krvi a spôsobuje tvorbu zrazenín, ktoré môžu v najhoršom prípade spôsobiť infarkt či mŕtvicu.
A konečne pointa: štúdie ukazujú, že mierna konzumácia alkoholu dokáže urýchliť transport „zlého“ cholesterolu v krvi naspäť do pečene, ktorá ho zlikviduje.
A nemusí ísť len o víno. Rovnakú službu vám preukáže pivo, či miešaný drink.
Samozrejme, kľúčové je množstvo. U ženy je primeraná jeden, u mužov dva poháriky alkoholu denne. To v preklade znamená deci a pol vína pre nežné pohlavie. Vyššie množstvá majú presne opačné účinky.