StoryEditor

Ďalší výskum hlási katastrofické otepľovanie klímy. Prvýkrát padla 5-stupňová hrozba

28.09.2016, 02:30
Autor:
bonbon

Vedci hovoria, že Zem sa otepľuje rýchlo a politici budú nútení znížiť nárast globálneho otepľovania na menej ako 2 stupne Celzia. Ale nová štúdia naznačuje, že to nemusí byť možné a oteplí sa ešte omnoho viac.

Klimatologička americkej agentúry pre environmentálnu ochranu Environmental Protection Agency Carolyn Snyder zmapovala globálnu teplotu Zeme podľa analýz posledných dvoch miliónov rokov. A na základe toho dospela k záveru, že Zem môže spieť k otepľovaniu až o veľmi kritických asi 5 stupňov Celzia. Štúdiu zverejnila vo vedeckom magazíne Nature.

Snyder sa rozhodla rekonštruovať globálne teploty po dobu dlhšiu ako 22-tisíc rokov, ktoré neboli predtým mapované. Nesledovla každý z dvoch miliónov rokov jeden po druhom, ale skôr priemerné teploty v 5000-ročných cykloch. Využila 61 jedinečných koeficientov pre povrchové merania teploty mora ako aj pre kyslosť alebo pomer medzi vápnikom a horčíkom.

Autorka vedela, že ide o hrubé odhady, ale zistila, že globálne zmeny teploty v rôznych časových obdobiach sa prejavujú tak, že zodpovedajú úrovniam oxidu uhličitého.
Pri zohľadnení nášho súčasného trendu v kontexte dvoch miliónov rokov, Synder bola schopná predpovedať úrovne otepľovania v budúcnosti.

Ak sú faktory otepľovania podobné tým, ktoré už planéta zažila, "stabilizácia pri dnešných úrovniach skleníkových plynov môže priviesť Zem až k eventuálnemu celkovému otepleniu o 5 stupňov Celzia (v rozmedzí 3 až 7 stupňov Celzia, čo je skoro stopercentne vierohodný interval) počas najbližších niekoľko tisícročí," napísala v štúdii.

Snyderovej štúdia sa stretáva s protichodnými názormi. Časť vedcov súhlasí, že skúmania by sa mali zakladať na jej rekonštrukcii dvoch miliónov rokov, iná zase, že jej 5-stupňová predikcia je prehnaná.

menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 14:49