StoryEditor

Noc s Ficom: gorily, kruhy pod očami a živió

19.06.2006, 00:00
Zatvorené dvere, deliaca páska s logom strany a široké chrbty ochrankárov zo súkromnej bezpečnostnej služby s príznačným názvom A-team. To všetko v sobotu večer bránilo lídra Smeru a jeho súkmeňovcov pred zrakmi novinárov. Vyholení mladíci v čiernych oblekoch monitorovali každý pohyb.
Zatvorené dvere, deliaca páska s logom strany a široké chrbty ochrankárov zo súkromnej bezpečnostnej služby s príznačným názvom A-team. To všetko v sobotu večer bránilo lídra Smeru a jeho súkmeňovcov pred zrakmi novinárov. Vyholení mladíci v čiernych oblekoch monitorovali každý pohyb. Do priestorov sídla strany, kde špičky Smeru čakali na výsledok volieb, sa horko-ťažko dostávali aj samotní členovia. Ak sa nemali čím preukázať, museli ich prísť identifikovať ich kolegovia, ktorí už boli vnútri. Bez problémov sa na "volebnú párty" dostali len zabávač Peter Marcin, ktorý spolu s tímom Roberta Fica brázdil Slovensko počas predvolebnej kampane, a futbalový tréner Dušan Galis. Robert Fico podľa všetkého chcel predísť situácii z minulých volieb, keď fotoreportéri aj novinári zachytili ťažko potláčané slzy v očiach podpredsedníčky strany Moniky Beňovej aj rozčarovanie na tvárach viacerých členov strany. "Prúser, čo?", komentoval vtedy volebné výsledky jeden z nich.

Rozladený z novinárov
Novinári tentoraz ostali na ulici, k dispozícii mali len šesť stoličiek, zopár fliaš minerálky a misku čipsov - bez možnosti sledovať povolebné emócie Ficovho tímu. Nevenovala sa im ani tlačová hovorkyňa Silvia Glendová. Samotný Fico si na nich našiel čas až okolo piatej ráno - po siedmich hodinách... Dovtedy sa k novinárom nesmel priblížiť ani jeden z podpredsedov. Keď mu reportérka STV dala najavo svoje rozladenie z pracovných podmienok pre novinárov, šéf Smeru to bleskovo vysvetlil: "Ja som rozladený z toho, ako ste sa ku nám štyri roky správali."

Víťaz bez úsmevu
Fico napriek veľkému úspechu svojej strany ako šťastný víťaz volieb nevyzeral - prišiel poblednutý, s kruhmi pod očami, bez úsmevu na kamennej tvári. "Výsledok je fantastický, je to dôkaz, že náš program si získal významnú podporu." O prípadných koaličných partneroch hovoriť nechcel. "Ak bude Smer vo vláde, hospodársky rast bude prospešný nie len pre malú skupinu ľudí, ako to bolo doteraz. Je tu obrovská šanca, že Slovensko bude solidárnejšie a spravodlivejšie." Vzápätí sa zvrtol na opätku a odkráčal medzi svojich - to mu už bolo aj do spevu. Zbor zložený z vedenia strany a hovorkyne Glendovej zanôtil ruskú gratulačnú pieseň Živió, neskôr nasledovala aj slovenská pesnička Macejko a koncert zakončili členovia Smeru slovenskou hymnou. "A teraz ideme piť," zavelil vraj nakoniec šéf Smeru.

Fico vyhral aj na futbalovom trávniku

O voliča bojoval Smer až do poslednej možnej chvíle. Do svoje centrály v Bratislave sa vrátili až neskoro večer. Posledné hodiny kampane strávili v Nitrianskom kraji, ešte podvečer si Fico a spol. zahrali v Alekšinciach futbal. Smer si to "rozdal" s mužstvom miestnych futbalových seniorov. Kofola a pivo zadarmo, mažoretky, hlučná hudba z reproduktorov a množstvo známych tvárí prilákali na dedinský štadión asi 300 divákov. Ficovmu tímu sa darilo nielen v parlamentných voľbách, ale i na trávniku. Miestni futbalisti, medzi ktorými figurovali bývalý aj terajší starosta obce, utrpeli v zápase porážku 4:2. V sparný letný podvečer sa všetci prítomní športovci poriadne zapotili. Značnú únavu a vyčerpanosť bolo na politikoch Smeru vidieť najmä v druhej polovici zápasu. Po jeho skončení Fico skonštatoval, že počas hry myslel viac na to, ako v tej horúčave prežiť, ako na dianie vo volebných miestnostiach či úvahy o výsledkoch volieb. (hn/nv)

Keď opadol stres. Nadránom sa už v centrále Smeru spievalo a pilo. Snímka hn/Samuel Vanko
Prichádza líder - predseda strany Smer-Sociálna demokracia 2006 Robert Fico. Ochrankári izolovali Fica od novinárov "živým múrom". Snímka hn/Samuel Vanko

01 - Modified: 2003-03-12 21:16:04 - Feat.: 0 - Title: Slovensko so samostatnou nomináciou 02 - Modified: 2003-03-12 21:16:46 - Feat.: 0 - Title: Energie rozkývali jelšavskú magnezitku 03 - Modified: 2003-03-12 21:17:38 - Feat.: 0 - Title: Od Rumsfelda facku Blair nečakal 04 - Modified: 2003-03-12 21:24:19 - Feat.: 0 - Title: Menej ochrany i čiernej ekonomiky 05 - Modified: 2003-03-12 21:27:40 - Feat.: 0 - Title: CNN bude (zasa) dávať vojnu v priamom prenose 06 - Modified: 2003-03-12 21:43:59 - Feat.: 0 - Title: Chronológia CNN 07 - Modified: 2003-03-12 21:49:18 - Feat.: 0 - Title: Fakty o Cable News Network
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:21