StoryEditor

Pravicová vláda -- problém dvadsiatich mandátov

02.06.2006, 00:00
Pravicové strany SDKÚ-DS, SMK a KDH sú spolu silnejšie ako Smer-Sociálna demokracia. Tvrdí to najnovší prieskum Odboru mediálneho výskumu Slovenského rozhlasu. Ak by pravica vytvorila jednotný blok, mali by o sedem mandátov viac, ako najsilnejšia opozičná strana (56 proti 49).
Pravicové strany SDKÚ-DS, SMK a KDH sú spolu silnejšie ako Smer-Sociálna demokracia. Tvrdí to najnovší prieskum Odboru mediálneho výskumu Slovenského rozhlasu. Ak by pravica vytvorila jednotný blok, mali by o sedem mandátov viac ako najsilnejšia opozičná strana (56 proti 49). Dva týždne pred voľbami sa ukazuje, že podpora pravicových strán silnie. Naopak, podpora strany Roberta Fica mierne klesla. Politológ Peter Horváth pritom avizuje, že sila pravicového "trojbloku" ešte porastie. Stále však nebudú mať dosť, aby sami zostavili vládu. Aj preto za najreálnejšiu koaličnú kombináciu Horváth považuje Smer-SD, SMK a KDH.
Chýbajúca 20-tka
Predstava pokračovania pravicovej vlády je aj napriek všetkým doterajším koaličným rozkolom pre všetky tri strany bývalej koalície najprijateľnejšia. Aby mali v parlamente väčšinu, potrebovali by zohnať ešte minimálne 20 mandátov. Kameňom úrazu sa môže stať práve "štvrtý do partie". KDH už avizovalo, že nepôjdu do vlády, ktorej členom by bola Ľudová strana-HZDS. Slobodné fórum má zas problém s osobou Mikuláša Dzurindu - Zuzana Martináková odmieta vstúpiť do vlády, ktorej by šéfoval. Ak by aj tento konflikt odstránili, hlasy Slobodných by pravici väčšinu v parlamente nezabezpečili.
Smer-SD sa bude podľa politológa snažiť "rozbiť" prípadný pravicový trojblok a najskôr osloví Maďarov a kresťanských demokratov. "Budeme komunikovať s každým, kde bude vôľa dohodnúť sa na programe a prioritách," opakuje podpredseda Smeru-SD Pavol Paška. SMK a KDH svorne vyčkávajú na volebný výsledok. "Prieskumy nie sú zaujímavé, rozhodujúci bude výsledok volieb," hovorí člen predsedníctva kresťanských demokratov Pavol Minárik. Výkonný podpredseda SMK Miklós Duray však naznačil - ak nás Fico osloví, budeme rokovať. Predseda SMK Béla Bugár tvrdí, že bez ĽS-HZDS alebo Smeru-SD nebude po voľbách možné zostaviť stabilnú vládu. Prípadná účasť jednej z týchto strán vo vláde by podľa neho nemala mať vplyv na smerovanie krajiny.
Čierny Peter v rukách HZDS
Rezolútne "nie" doteraz počuli len komunisti a národniari. V prípade ĽS-HZDS bola doteraz problémom len osoba jej predsedu Vladimíra Mečiara. Tu sa však situácia mení. Najnovšie sa odmietnutie týka celej strany. Včera s tým prišla predsedníčka slobodných Zuzana Martináková. "Do žiadnej vlády, v ktorej by bol Vladimír Mečiar a HZDS, nepôjdeme." Pridala sa tak ku KDH, ktoré akúkoľvek spoluprácu s Mečiarovou stranou vylučuje. Predseda SDKÚ-DS tvrdí, že s nimi do vlády ísť nechce, Bugár má problém najmä s osobou Mečiara. Martinákovej motivácia je podľa Horvátha jasná - potrebuje apelovať na bývalých a zatiaľ nerozhodnutých voličov SDKÚ-DS, ktorí váhajú a prekážala by im prípadná spolupráca s Mečiarom.
Vzor Česko alebo Nemecko
Do hry podľa Horvátha vstupuje aj možnosť tichej či opozičnej dohody, akú mala v Česku pred pár rokmi vláda Miloša Zemana či alternatíva veľkej koalície podľa vzoru Nemecka. Svedčí o tom aj správanie politikov, ktorí sa vyhýbajú jednoznačným vyhláseniam o povolebnej spolupráci. Podľa sociologičky Ľudmily Benkovičovej je už dnes jasné, že v nadchádzajúcich parlamentných voľbách nestoja oproti sebe dve alternatívy - ľavica a pravica. "Bude sa kalkulovať s počtami." Strany si podľa Horvátha uvedomujú, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou budú tvoriť koalície, "ktoré ani veľmi nechcú a vláda sa bude zostavovať naprieč politickým spektrom".
01 - Modified: 2003-03-09 20:05:42 - Feat.: 0 - Title: Vyvlastňovanie prechádza na obce 02 - Modified: 2003-03-09 20:09:25 - Feat.: 0 - Title: Skôr, ako odvolajú Mitra, sa chcú dohodnúť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:48