StoryEditor

Nový zákon: menej obmedzení pre fajčiarov

15.02.2004, 23:00
Nový zákon o ochrane nefajčiarov, ktorý začne platiť od 1. júna 2004, paradoxne zmiernil obmedzenia pre fajčiarov.

Menej obmedzení pre fajčiarov. To vyplýva z nového zákona o ochrane nefajčiarov, ktorý začne platiť od 1. júna 2004. Povoľuje fajčiť na schôdzach, poradách a rokovaniach, vo vyhradených priestoroch na vysokých školách a v študentských domovoch, v zariadeniach sociálnych služieb, ale aj v reštauráciách, ak majú oddelenú časť pre nefajčiarov. Fajčenie je ďalej zakázané v prostriedkoch osobnej železničnej dopravy okrem vyhradených vozňov, v prostriedkoch ostatnej vnútroštátnej osobnej dopravy, v čakárňach a v prístreškoch na zastávkach, na krytých nástupištiach, ale aj na otvorených nástupištiach vo vzdialenosti 4 metre od vymedzenej plochy nástupíšť. Fajčiť sa nebude smieť ani v predškolských zariadeniach, základných a stredných školách na detských ihriskách, v kultúrnych zariadeniach a v uzavretých športových zariadeniach okrem fajčiarní, vo verejne prístupných priestoroch úradných budov a zariadení, obchodov, divadiel, kín, výstavísk, múzeí a galérií. Obce pritom budú môcť fajčenie obmedziť alebo zakázať aj na iných verejne prístupných miestach všeobecne záväzným nariadením.

Podnikatelia a zamestnávatelia
Podnikatelia sú povinní vytvárať podmienky na zabezpečenie ochrany nefajčiarov pred škodlivým vplyvom tabakového dymu a zabezpečovať dodržiavanie zákazov vyplývajúcich zo zákona. Každý, kto predáva tabakové výrobky, je povinný upozorniť verejnosť na zákaz predaja tabakových výrobkov osobám do 18 rokov oznamom umiestneným na viditeľnom mieste. Dodržiavanie zákona má kontrolovať Slovenská obchodná inšpekcia, Štátna veterinárna a potravinová správa SR, orgány na ochranu zdravia, obec, prevádzkovatelia železničnej, autobusovej a ostatnej osobnej dopravy, inšpektori práce. Na pracoviskách sú to zamestnávatelia, orgány inšpekcie práce a orgány na ochranu zdravia.

Pokuty
Slovenská obchodná inšpekcia môže uložiť pokutu od 10 000 Sk do 200 000 Sk fyzickej osobe podnikateľovi pri maloobchodnej činnosti alebo právnickej osobe, ktorá neuvedie na spotrebiteľskom balení tabakového výrobku varovné označenie. Pokutu od 10 000 do 200 000 Sk fyzickej osobe podnikateľovi alebo právnickej osobe, ak nerešpektuje zákaz alebo obmedzenie predaja tabakových výrobkov. Štátna veterinárna a potravinová správa SR môže uložiť pokutu od 100 000 Sk do 10 000 000 Sk, ak výrobca, dovozca alebo distributér tabakových výrobkov pri veľkoobchodnom predaji neuvedie na spotrebiteľskom balení tabakového výrobku varovné označenie. Pokutu od 100 000 Sk do 10 000 000 Sk uloží, ak nerešpektuje zákaz alebo obmedzenie predaja tabakových výrobkov tam, kde je to ustanovené. Pokuty možno uložiť do dvoch rokov odo dňa zistenia porušenia povinností, najneskôr do piatich rokov odo dňa, keď boli porušené.

Všeobecné varovania na tabakových výrobkoch
#149# Fajčenie zabíja.
#149# Fajčenie môže zabíjať.
#149# Fajčenie vážne škodí vám a ostatným okolo vás.
Dodatočné varovania
#149# Fajčiari zomierajú mladší.
#149# Fajčenie upcháva cievy a spôsobuje srdcové choroby.
#149# Fajčenie spôsobuje rakovinu pľúc.
#149# Fajčenie v tehotenstve škodí vášmu dieťaťu.
#149# Chráňte deti: nenechajte ich dýchať váš dym.
#149# Fajčenie môže znížiť prietok krvi a spôsobuje impotenciu.
#149# Fajčenie spôsobuje starnutie pokožky.
#149# Fajčenie môže poškodiť spermie a znížiť plodnosť
Varovanie na výrobkoch neurčených na fajčenie
#149# Tento tabakový výrobok môže poškodiť vaše zdravie a je návykový.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 04:06