StoryEditor

Lekári si závidia lepšie platby

28.09.2006, 00:00
Občianske združenie Zdravita kole oči časti všeobecných lekárov, ktorí nie sú jeho členmi. Tzv. Koordinačná rada primárnej starostlivosti obviňuje zdravotné poisťovne, že zvýhodňujú členov tohto združenia a ponúkajú im lepšie ceny ako ostatným lekárom.

Občianske združenie Zdravita kole oči časti všeobecných lekárov, ktorí nie sú jeho členmi. Tzv. koordinačná rada primárnej starostlivosti obviňuje zdravotné poisťovne, že zvýhodňujú členov tohto združenia a ponúkajú im lepšie ceny ako ostatným lekárom. Podľa informácií HN je rozdiel v paušálnych mesačných platbách za pacienta 1,5 koruny -- v priemere sú to dve-tri tisícky mesačne. "Nesúhlasíme s postupom, kedy sa z prostriedkov verejného zdravotného poistenia rozdielne ohodnocujú lekári, ktorí vykonávajú rovnakú lekársku prax," uviedol praktický lekár Peter Lipták. S kolegami vraj vedia o tom, že aj keď viacerí lekári vypovedali so Zdravitou zmluvu, jej štatutárny zástupca naďalej podpisuje v ich mene dodatky zmlúv.
Zdravita zvažuje, že sa proti ohováraniu bude brániť na súde. "Toto občianske združenie obhajuje ekonomické záujmy svojich členov na základe poverenia plnou mocou," povedal jeden z jeho zakladateľov Ladislav Pásztor. Snahou združenia je podľa neho práve diferencované ohodnotenie lekárov na základe kritérií kvality. S tým súhlasí aj výkonný riaditeľ Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč. "Zdravita ponúkla poisťovniam ako protislužbu za lepšie ceny, že jej členovia budú dbať na efektívnejšie predpisovanie liekov," povedal Kováč. Podľa neho je normálne, že to poisťovne využili. dev

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:16