StoryEditor

Smrť "jazdí" po Nitre, najviac autonehôd bolo v Bratislave

Na slovenských cestách sa každú hodinu stane sedem dopravných nehôd. Hoci počet mŕtvych vlani klesol (na 560), celkový počet autonehôd je stále na alarmujúcej hranici 60-tisíc. "Ročne nám pribudne takmer 100-tisíc áut a cestná sieť sa pritom v podstate nemení. Slovensko sa preto doslova dusí pod množstvom dopravných prostriedkov," upozorňuje v rozhovore pre HN prezident Národného automotoklubu SR Juraj Smrečan.

Cesta smrti
V republike je niekoľko úsekov, ktoré si vyslúžili označenie "cesty smrti". Smutné prvenstvo drží okres Nitra. Minulý rok tu na cestách zahynulo 39 ľudí - sedem percent zo všetkých smrteľných nehôd na Slovensku. Kritický je predovšetkým zhruba 40-kilometrový úsek medzi Nitrou a Zlatými Moravcami. Len tu vyhaslo vlani deväť ľudských životov. "Každý sem prichádza od Bratislavy rýchlosťou 130 km/h a tu sa zrazu dostáva do lievika. Intenzita premávky je veľmi hustá, lebo je to hlavný ťah na stredné a východné Slovensko. Po tejto ceste prechádza auto každých desať sekúnd," vysvetľuje hovorca krajskej polície v Nitre Miloš Fábry. Zdôraznil, že policajné hliadky sú na tomto úseku takmer nepretržité. "No nemôžeme byť všade."

Čakanie na diaľnicu
Polícia ponúkla už viac ako dvadsať návrhov, ktoré by pomohli kritickú situáciu vyriešiť. Odbočovacie "pruhy", osvetlenie križovatiek, presun autobusových zastávok z okrajov ciest priamo do obcí. "Nič sa nezrealizovalo," dodáva Fábry. Nitriansky župan Milan Belica pripomína, že spomínaný úsek cesty sa dostal aj do vládneho plánu. "Prvá časť diaľnice sa mala začať stavať už tento rok. Mám dosť veľké obavy, že nie je veľká ochota to urobiť." Tridsať starostov z tohto regiónu spísalo aj petíciu za urýchlenú výstavbu diaľnice. "Hrozili dokonca, že tu zastavia premávku," dodáva Belica. Podľa hovorcu Národnej diaľničnej spoločnosti Marcela Jánošíka sa výstavba diaľnice plánuje aj na tomto kritickom úseku. "Všetko je otázka financií."

Bratislavská "dvojka"
Slovenským rekordmanom v počte dopravných nehôd je policajný okres Bratislava II. Denne sem prichádzajú policajti v priemere k dvanástim dopravným nehodám. "V Bratislave sa vodič jednoducho nášmu okresu nevyhne. Prechádza tadiaľto pri príchode aj odchode z hlavného mesta," vysvetľuje vedúci oddelenia dopravných nehôd Okresného riaditeľstva PZ Bratislava II. Tibor Sekula. Navyše sú tu veľké nákupné centrá, ktoré denne navštevujú aj ľudia z iných častí Bratislavy. "Množstvo nehôd pritom spôsobujú práve vodiči, ktorí nie sú odtiaľto." Štatisticky najnehodovejším úsekom je podľa Sekulu Bajkalská ulica, z križovatiek má prvenstvo úsek pod Prístavným mostom. "Tým, že sa tu zmenilo dopravné značenie, znížil sa aj počet dopravných nehôd o sto percent. No stále patrí medzi najkritickejšie križovatky."
História sa opakuje
Na Slovensku je asi pätnásť lokalít, kde sa niekoľko rokov za sebou pravidelne opakuje množstvo dopravných nehôd - to všetko pritom iba na niekoľkých stovkách metrov cesty. Najviac ich je v Trnave, Považskej Bystrici a Prešove. Čím sú tieto miesta špecifické? "Zlá organizácia dopravy, stavebné úpravy, nevhodné dopravné značenie," hovorí Vojtech Fajta z útvaru dopravnej nehodovosti Slovenskej správy ciest. Až takmer 70 percent nehôd tu vodiči zapríčinia nesprávnym spôsobom jazdy. "Ide najmä o prechádzanie z jedného pruhu do druhého, nedodržanie vzdialenosti medzi autami či bezdôvodné zníženie rýchlosti," dodáva Fajta.
Postihnutým regiónom by pomohla výstavba diaľnic. "Ich budovanie nie je vyvážené v porovnaní s prírastkom áut," tvrdí Smrečan. Zdôraznil, že takmer z 18-tisícovej cestnej siete tvoria diaľnice len zhruba 300 kilometrov. "Uvítali by sme, keby sa diaľnice stavali rýchlejšie." Jánošík upozorňuje, že kým sa začne s výstavbou diaľnice, ubehne niekedy aj päť rokov. "Výstavbu najviac komplikujú prieťahy v majetkovom vysporiadaní pozemkov." Samotná výstavba diaľnice trvá ďalšie dva až tri roky.

Štatistika nehodovosti
Kraj

Počet nehôd

Počet obetí

Bratislavský 13 419 45
Banskobystrický 7 051 77
Nitriansky 5 879 89
Trnavský 5 608 53
Trenčiansky 5 819 44
Košický 7 457 90
Prešovský 6 709 80
Žilinský 8 030 82
Spolu 59 972 560
zdroj: MV SR
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:49