StoryEditor

Premiér má dilemu: Špeciálny súd

Úplné zrušenie Špeciálneho súdu, jeho zmena na okresný súd alebo vytvorenie špecializovaných senátov na klasických súdoch. Takéto možnosti ponúkajú premiérovi Robertovi Ficovi odborníci pri riešení ďalšieho osudu špeciálnych inštitúcií.

Úplné zrušenie Špeciálneho súdu, jeho zmena na okresný súd alebo vytvorenie špecializovaných senátov na klasických súdoch. Takéto možnosti ponúkajú premiérovi Robertovi Ficovi odborníci pri riešení ďalšieho osudu špeciálnych inštitúcií.
Fico váha, Harabin nie
Tím poradcov predsedu vlády sa na členov parlamentného ústavnoprávneho výboru, predstaviteľov vysokých škôl či policajnej akadémie obrátil krátko po analýze ministra spravodlivosti Štefana Harabina, ktorá hovorila o zrušení súdu ako nesystémového prvku v slovenskej justícii. Samotný Fico zostáva zdržanlivý. "Nechceme sa uponáhľať, pokiaľ ide o túto tému, takže ďalej pokračuje diskusia," vyhlásil premiér.
Napriek tomu Harabin neskrýva sebavedomie. "Jednoznačne v rámci tejto diskusie vyjde na povrch neústavnosť existencie Špeciálneho súdu." Zrušenie Špeciálneho súdu jednoznačne podporujú aj ĽS- HZDS a SNS.
Smer vz. partneri
Politológ Peter Horváth preto tvrdí, že premiér hrá v týchto dňoch najmä o čas. "Nemôže si dovoliť zhodiť vec zo stola a pohnevať si oboch koaličných partnerov."
Keďže Fico programovo stavia na boji s korupciou a mafiou, zrušenie rovnako orientovaného súdu by podľa politológa iba veľmi ťažko zdôvodňoval. "Preto sa snaží nájsť novú podobu súdu a argumenty odbornej verejnosti na jeho zachovanie."
Premiérovo "zdržiavanie" môže ešte mať ešte jednu príčinu. "Ak sa Harabin dostane na Ústavný súd, jeho nástupca v ministerskom kresle by mohol mať k tejto otázke iný postoj," poznamenal Horváth.
HN už informovali, že prežitie "špeciálov" podporuje väčšina poslancov Smeru. "Pokiaľ viem, prevládajú názory za modifikované zachovanie Špeciálneho súdu," potvrdil šéf Ústavnoprávneho výboru NR SR Mojmír Mamojka (Smer-SD).
Experti a "experti"
Na stranu Harabinovho rezortu sa v tomto prípade postavili aj niektorí odborníci. "Spoločenská situácia nie je taká, aby bolo nutné ju riešiť osobitným súdom. Nikto ma nepresvedčí, že ´rezervácie´ pre niektorých sudcov sú zárukou kvality rozhodovania," tvrdí šéf Slovenskej advokátskej komory Štefan Detvai. Dekan Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Stanislav Mráz dodáva, že o zrušení súdu hovoria aj viacerí sudcovia. "O tom, či je takýto útvar potrebný alebo nie, by mal rozhodnúť Ústavný súd SR."
Za zachovanie súdu v dnešnej podobe bojujú opoziční poslanci Daniel Lipšic (KDH) či Gábor Gál (SMK). "Bohužiaľ, systém neraz zlyháva na tom, že obhajoba podsvetia má lepších ľudí, ktorí sa úzko špecializujú na to, čo robia. My na strane štátu tiež musíme vytvoriť pracovisko, kde budú mať ľudia nielen maximálne odborné vedomosti, ale aj všetko dostupné materiálne zabezpečenie," argumentuje Gál.
Lipšic navyše navrhuje rozšíriť pôsobnosť súdu o úkladné vraždy, všetky korupčné kauzy a niektoré závažnejšie menové delikty.

Takmer bezdomovci

Zo sudcov Špeciálneho súdu sa takmer stali bezdomovci. V pondelok večer sa totiž dozvedeli, že do utorka sa majú vysťahovať z ubytovne Zboru justičnej a väzenskej stráže, kde žijú dva roky. "Bolo to nemilé prekvapenie, keďže na ubytovni boli kompletne nasťahovaní. Krátky čas, ktorý dostali na vysťahovanie, ich prekvapil," povedala hovorkyňa Špeciálneho súdu Katarína Kudjaková. Napokon však sudcovia dostali mesiac k dobru. "To, čo sa stalo, nepovažujem za štandardné. Stala sa administratívna chyba a vinníka potrestám," vyhlásil minister spravodlivosti Štefan Harabin. V decembri už by sudcovia mali bývať vo vilkách v Pezinku. Ministerstvo zároveň rozhodlo, že v domoch pre sudcov Špeciálneho súdu v Pezinku zníži nájomné. K tomuto kroku pristúpilo po vysvetlení, že sudcovia sa do domov zatiaľ nepresťahujú s rodinami, keďže ešte nepadlo rozhodnutie o budúcnosti Špeciálneho súdu.
Ubytovňu, kde je nájomné len približne 3 500 korún mesačne, podľa neho rezort potrebuje pre stážistov, ktorých príjem je rádovo o desiatky tisíc korún nižší ako príjem sudcu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 10:41