StoryEditor

Radim Hreha: Vedia, že som apolitický

10.01.2007, 23:00
Ostro sledovaný muž. Generálny riaditeľ STV Radim Hreha v rozhovore pre HN.

Odvolanie šéfa spravodajstva Rolanda Kyšku a šéfa publicistickej relácie Reportéri Eugena Kordu vyvolalo obavy o nezávislosť STV. Rada STV je znepokojená a vyjadrenia politikov o kontrole či delení postov v televízii vníma ako snahu o porušenie zákona. Je dôvod sa obávať?
- Určite nie. Vyjadrenia politikov sa nijako nedotkli môjho rozhodovania. Aj preto som takmer okamžite po nástupe do funkcie obsadil post šéfredaktora človekom, s ktorým som sa dohodol už počas výberového konania. Pánovi Šmihulovi bolo jasné, že ak sa stanem riaditeľom, on bude šéfom spravodajstva. Šéfredaktora som chcel mať svojho, ktorý dokonale bude realizovať moje myšlienky.

Nikto vás teda nekontaktoval s cieľom dosadiť do STV svojho človeka?
- Z politikov mi nikto nevolal ani ma priamo neoslovil s cieľom dosadiť do STV svojho človeka. Oslovujú ma však rôzni ľudia, ktorí ma poznajú, dokonca z Prahy, a prihovárajú sa za kolegov z Bratislavy. Priamo na môj mail mi píšu ľudia, ktorí ponúkajú svoje služby. Všetko si však preverujem a oslovujem iba ľudí, o ktorých mám pozitívne referencie.

Podľa šéfa Reportérov Eugena Kordu zohrala pri jeho odvolaní svoju úlohu aj politika.
- Rozhodli dva aspekty - jeho prístup k zastupovaniu STV pred súdmi v súvislosti so súdnymi spormi a jeho vyjadrenia na adresu kolegov - právnikov STV. Sám si podpísal ortieľ a podnietil ma na rozhodnutie odvolať ho.

Kto nahradí pána Kordu?
- To ešte v tejto chvíli neviem. Už sa ozvali ľudia, ktorí okamžite reagovali na informáciu o odchode pána Kordu. Pôvodne som mal troch kandidátov, teraz ich je viac.

Viacerí odborníci otvorene hovoria o tom, že post riaditeľa STV je politickou funkciou...
- Systém je tak nastavený. V Rade STV, ktorá vyberá riaditeľa, sedia ľudia volení parlamentom. Na moje rozhodovanie to nemá vplyv.

A čo vaše dobré vzťahy so šéfom parlamentu Pavlom Paškom či stretnutie s ministrom kultúry Marekom Maďaričom ešte pred vaším zvolením, ktoré ste otvorene priznali?
- Vzťahy beriem skôr ako garanciu toho, že títo ľudia ma poznajú a vedia veľmi dobre, ako pristupujem k práci - že som apolitický človek. A politiku do personalistiky alebo priamo do spravodajstva rozhodne nepripustím. Pokiaľ by aj v budúcnosti boli nejaké pokusy o ovplyvňovanie, nikto z mojich spolupracovníkov to nepocíti.

V minulosti ste sa však angažovali v komunálnej politike ako kandidát ČSSD...
- Bola to viac-menej účelová záležitosť. Jediná možnosť, ako sa v tom období dostať do zastupiteľstva a presadiť určité zmeny, bola cez kandidátku politického subjektu, ktorý mal šancu presadiť svojich kandidátov. Môj svetonázor s tým však nijako nesúvisel.

Od tejto vlády budete potrebovať stovky miliónov korún na digitalizáciu, prehraté súdne spory či podporu pri legislatívnych zmenách. Nezaväzuje vás to?
- V žiadnom prípade. Budem sa snažiť komunikovať s politikmi naprieč celým politickým spektrom. Rozhodne to však nemôže prekročiť rámec únosnosti.

Neobávate sa, že medializovaný vznik úradu na výber koncesionárskych poplatkov by mohol ohroziť nezávislosť verejnoprávnych médií?
- Obávam. Budem sa snažiť presvedčiť ministra kultúry o zmene.

Ako sa chcete vyrovnať s vyše 800-miliónovou hrozbou v podobe súdneho sporu so Štúdiom Beta?
- Ústavný súd prijal našu sťažnosť. Ak nebudeme úspešný, budeme sa snažiť rapídne znížiť výšku náhrady požadovanú Šúdiom Beta. Budeme vychádzať z vtedajších cien a sledovanosti, a nie z cien TV Markíza, z ktorých zrejme vychádzali zástupcovia Štúdia Beta. Pokúsime sa mimosúdne vyrovnať. Ak budú požiadavky Štúdia Beta vysoké, budeme riskovať ďalšie súdne pokračovanie.

A čo avizovaná nová politická relácia?
- Pripravujeme ju, podrobnosti si však nechám pre seba.

01 - Modified: 2003-04-22 09:13:22 - Feat.: 0 - Title: Demografický vývoj a dôchodková reforma 02 - Modified: 2003-04-22 09:20:48 - Feat.: 0 - Title: Kreditné karty sa na Slovensku stále rozbiehajú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 22:41