StoryEditor

Slováci spokojní s členstvom v EÚ, starí sa boja zmeny

22.07.2005, 00:00
Väčšina občanov Európskej únie je presvedčená, že ich krajine členstvo v nej pomohlo. Myslí si to viac ako polovica opýtaných Európanov. Do prvej desiatky euronadšencov patrí aj Slovensko - spokojnosť s členstvom vyslovilo šesť z desiatich Slovákov.

Väčšina občanov Európskej únie je presvedčená, že ich krajine členstvo v nej pomohlo. Myslí si to viac ako polovica opýtaných Európanov. Do prvej desiatky euronadšencov patrí aj Slovensko - spokojnosť s členstvom vyslovilo šesť z desiatich Slovákov. Tieto údaje vyplývajú z prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila agentúra Eurobarometer. Prekvapivým zistením je, že k pozitívam z členstva v EÚ sa hlási aj väčšina Francúzov a Holanďanov - práve oni pritom v referende odmietli projekt spoločnej európskej ústavy. V Holandsku pociťuje výhody z členstva takmer 70 percent ľudí, vo Francúzsku viac ako polovica opýtaných.
Spokojnosť aj u nových
Analytici upozorňujú: postoje občanov týchto krajín sú premenlivé len na prvý pohľad. "Sú spokojní so súčasným stavom, ale obávajú sa toho, čo by bolo prišlo po schválení euroústavy," tvrdí odborník na európske záležitosti Rastislav Svitana. Podľa sociológa Martina Slosiarika sa obyvatelia starších členských krajín únie obávajú straty výhod, ktoré doteraz členstvom v EÚ získali. "Obávajú sa, že na projekty, poľnohospodársku politiku či štrukturálne fondy dostanú menej peňazí." Spokojné sú aj nové členské štáty. Slosiarik tvrdí - ich pozitívne hodnotenie len potvrdzuje fakt, že v týchto krajinách nedošlo k povstupovej frustrácii. Medzi najčastejšie benefity, ktoré občania spomínajú, patria pracovné príležitosti, investície, ako aj ďalšie sociálne a ekonomické výhody. Český politológ Bohumil Doležal pripisuje pozitívny pohľad Európanov na členstvo v únii aj ich praktickej skúsenosti - vstupom do EÚ sa ich situácia nielenže nezhoršila, ale práve naopak, mierne sa zlepšila.
Slováci za politickú úniu
Prieskum priniesol aj ďalšie zaujímavé zistenie - až 74 percent našincov podporuje vývoj EÚ smerom k politickej únii. Slovensko je na druhom mieste spomedzi krajín európskej dvadsaťpäťky, hneď za Slovinskom. Vývoj k európskej politickej únii podľa prieskumu podporuje aj viac než polovica Francúzov, Holanďanov alebo Čechov. Naopak, proti takémuto smerovaniu sú najmä Briti a Fíni. Tieto čísla prekvapili aj analytikov. Podľa Slosiarika je otázne, či ľudia túto otázku správne pochopili, keďže sa bežne s takýmto pojmom nestretávajú. Svitana je presvedčený, že opýtaní mohli tento pojem pochopiť rôzne - od súčasnej podoby únie až po vznik superštátu. Doležal oponuje: "Tomu musí rozumieť každý, kto nie je úplne negramotný." Podľa neho sa pod týmto pojmom dá rozumieť niečo viac ako je len obyčajné zoskupenie štátov. "Nejde len o užšiu hospodársku, ale aj politickú integráciu," vysvetľuje. Slosiarik však upozorňuje - na Slovensku je stále veľmi výrazný národný prvok. Pochybuje, či si respondenti prieskumu dokázali uvedomiť dôsledky konceptu politickej únie. "Som presvedčený, že našinci by sa len tak ľahko nedokázali vzdať mnohých kompetencií, ktoré má národný štát." Ak by sa podľa neho ľudí pýtali na to, či by boli ochotní delegovať viac právomocí na Brusel, odpoveď by bola výrazne negatívna.

Čo ešte priniesol prieskum Eurobarometra
Problémy, ktoré Slováci považujú za potrebné riešiť (v %):
Nezamestnanosť - 59
Ekonomická situácia - 33
Kriminalita - 30
Zdravotníctvo - 19
Rast cien - 17
Na čo by sa mala EÚ podľa jej obyvateľov prioritne zamerať (v %):
Nezamestnanosť - 47
Chudoba a sociálne vylúčenie - 44
Organizovaný zločin a drogy - 25
Terorizmus - 19
Ochrana životného prostredia - 19
Zdroj: Eurobarometer, júl 2005

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:00