StoryEditor

Fica čaká v parlamente tvrdá konfrontácia

01.08.2006, 00:00
Na vláde prešlo programové vyhlásenie jednomyseľne. Už dnes sa môže premiér Robert Fico tešiť na prvú vážnejšiu konfrontáciu -- program totiž predloží do Národnej rady, kde sa bude uchádzať o dôveru pre svoj kabinet. Strany bývalej koalície mu sľubujú tvrdú opozíciu.

Na vláde prešlo programové vyhlásenie jednomyseľne. Už dnes sa môže premiér Robert Fico tešiť na prvú vážnejšiu konfrontáciu -- program totiž predloží do Národnej rady, kde sa bude uchádzať o dôveru pre svoj kabinet. Strany bývalej koalície mu sľubujú tvrdú opozíciu. "Vystúpim za poslanecký klub. Naši bývalí ministri sa určite vyjadria k svojim doterajším rezortom," hovorí predseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos. Podpredseda vlády pre znalostnú ekonomiku Dušan Čaplovič je pripravený načúvať pripomienkam opozície. "Nečakám však, že by niekto z nich za program hlasoval, koalícia to bez problémov zvládne."

Neisté makroekonomické nohy
Opozičné strany sily zatiaľ nespájajú -- každá zatiaľ pripravuje vlastný postup. Aj keď programové vyhlásenie dostali len včera popoludní, veľmi rýchlo začali s hľadaním jeho slabých miest. SDKÚ považuje program za krok späť. "Prehľadnosť v daňovom systéme, ktorú sme zaviedli, viedla k väčšiemu výberu daní a väčšej disciplíne. Tu sa opäť navrhuje zavedenie viacerých sadzieb daní, viacerých základov pre výpočet daní," hovorí šéf poslancov SDKÚ Stanislav Janiš. "Narušenie" rovnej dane pre fyzické aj právnické osoby sa nepáči ani SMK. Problémom je pre nich aj pripravovaná zmena Zákonníka práce či sklz v čerpaní eurofondov. "Zvýšenie výdavkov na školstvo, kultúru a vedu, ale na úkor čoho?" pýta sa poslanec a exminister výstavby a regionálneho rozvoja László Gyurovsky. "Program stojí makroekonomicky na dosť neistých nohách."

Tak či onak, vždy dobre
Bárdosovi sa tiež nepáči, že poslanci nemali na preštudovanie vládneho programu dostatok času. "To môže mať jediný dôvod -- že predvolebné sľuby nevedia strany dnešnej koalície zladiť s verejnými financiami." Janiš programu vyčíta nejednoznačnosť. "Môj prvý dojem je, že programové vyhlásenie je napísané tak, že aj keď nič nebudú robiť, tak ho splnia." Ako príklad uviedol kapitolu o privatizácii: vláda sa zaväzuje, že nebude pokračovať v privatizácii strategických podnikov. "Hneď v ďalšej vete však hovorí, že o tom, čo je strategické, rozhodne tá istá vláda."

01 - Modified: 2003-03-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Volajú po žičlivej ekonomickej klíme 02 - Modified: 2003-03-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jednotný trh -- viac šancí ako hrozieb
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:52