StoryEditor

SMK to vzdala, Belica s novým rivalom

29.11.2005, 23:00
Očakávaný slovensko-maďarský súboj sa v Nitrianskom VÚC konať napokon nebude. Z druhého kola volieb o post župana včera dobrovoľne odstúpil kandidát maďarskej koalície László Szigeti. "Nechceme prispievať k zvyšovaniu etnického napätia v regióne," vyhlásil šéf SMK Béla Bugár.

Očakávaný slovensko-maďarský súboj sa v Nitrianskom VÚC konať napokon nebude. Z druhého kola volieb o post župana včera dobrovoľne odstúpil kandidát maďarskej koalície László Szigeti. "Nechceme prispievať k zvyšovaniu etnického napätia v regióne," vyhlásil šéf SMK Béla Bugár. Ako doplnil, práve maďarskou kartou hrá druhý zostávajúci kandidát a súčasný župan Milan Belica (ĽS-HZDS, ZSNS, PSNS, KSS a ĽB). "Chceme dať priestor kandidátovi, ktorý bude môcť bojovať inými zbraňami."
Politológ Peter Horváth vidí v kroku SMK aj politický pragmatizmus. "Nechcú vystaviť svojho kandidáta volebnej porážke a snažia sa naštrbiť jednotu slovenských politických strán."
Do volebnej arény tak namiesto Szigetiho vstupuje nominant koalície SDKÚ a DS Ján Greššo. V prvom kole získal takmer o 30 percent menej hlasov menej ako Belica, no s podporou maďarskej koalície veľmi nepočíta. "Szigeti sa nevzdal v môj prospech, ale v prospech tretieho kandidáta." Na prípadné odporúčanie maďarskej koalície by sa veľmi nespoliehal ani Horváth: Ak voliči SMK nebudú mať v druhom kole svojho kandidáta, veľká časť z nich voľby odignoruje. Napriek tomu líder SMK zatiaľ túto možnosť úplne nezavrhol, odpoveď majú dať ďalšie rokovanie. Politológ dodáva, že vzhľadom na vyhrotenú situáciu v kraji by Greššo mohol dokonca takto odradiť značnú časť voličov slovenskej národnosti.
Hoci sa SMK odvoláva na zmiernenie etnického napätia, ĽS-HZDS vníma odchod Szigetiho v inom svetle. "Je to taktika SMK, ktorou chce rozdeliť slovenské politické strany a udržať si doterajšie postavenie v regióne," upozorňuje krajský šéf ľudovej strany Ján Kovarčík. Podľa neho však Greššo nemôže Belicu reálne ohroziť. "Rozdiel medzi nimi bol v prvom kole veľmi výrazný a očakávam, že Belicu v ďalších bojoch podporia aj voliči kandidáta Smeru-SD Jozefa Valacha," dodáva Kovarčík. Túto možnosť pripustil aj krajský predseda sociálnych demokratov Peter Oremus. Zdržanlivé zostáva KDH, no podľa našich informácií sa prikloní pravdepodobne k Belicovi.
Aj analytik spája kroky SMK so snahou o rozdelenie tzv. veľkej slovenskej koalície (ĽS-HZDS, Smer-SD, KDH, SNS a SDKÚ) v Nitrianskom kraji, ktorá získala 34 z 54 poslaneckých kresiel. "Nepredpokladám, že táto koalícia vydrží. V politických dejinách by to bolo prvýkrát, ak by takéto rôznorodé zoskupenie dokázalo spolupracovať celé funkčné obdobie," poznamenal Horváth. Členovia koalície oponujú: sú to iba špekulácie. "Koalíciu sme vytvárali s tým, že chceme spolupracovať aj po voľbách," prízvukuje poslanec NR SR za SDKÚ Tomáš Galbavý. S týmto názorom súhlasia aj zvyšné subjekty. "Chceme vydržať až do ďalších regionálnych volieb," avizuje krajský šéf KDH Pavol Abrhan.

Ako dopadli voľby v Nitrianskom kraji
Počet poslancov v parlamente
SMK - 17
Smer-SD - 10
ĽS-HZDS - 10
KDH - 8
SDKÚ - 5
SNS - 1
ANO - 1

Kandidáti na župana v prvom kole (v %)
Milan Belica
(ĽS-HZDS, PSNS, ZSNS, KSS, ĽB) - 41,8
László Szigeti (SMK) - 26,09
Ján Greššo (SDKÚ, DS) - 13,25
Jozef Valach (Smer-SD) - 8,8
Eva Antošová (ANO, HZD, SF) - 7,36

01 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenskí inšpektori v Iraku 02 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jozef M. vo väzenskej nemocnici 03 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žiadne rokovanie pod nátlakom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:45