StoryEditor

Pravica vo vlastných baštách prepadla

11.12.2005, 23:00

Po voľbách županov sa mení politická mapa regiónov. Pravica vo voľbách županov prepadla -- už sa nemôže spoľahnúť ani na svoje tradičné silné regióny -- Bratislavu a Košice. Práve tu si sľubovali najväčšie šance na úspech. Výsledok? Doterajší župani Rudolf Bauer (KDH, OKS) a Ľubo Roman (SDKÚ, ANO, SMK, DS, SZS) svoje posty neobhájili. Pravica tak na rozdiel od volieb v roku 2001 nezískala ani jeden post predsedu VÚC. Nepodarilo sa jej tak potvrdiť dobrý výsledok z volieb regionálnych poslancov. Tu totiž, na rozdiel od predchádzajúcich volieb, uspela až v šiestich samosprávnych krajoch. "Mrzí nás to hlavne v prípade Košíc, v Trnave, a v Prešove bolo úspechom, že sme sa vôbec dostali do druhého kola," hodnotí výsledok svojej strany člen predsedníctva KDH a poslanec NR SR Pavol Abrhan.
Nevyužitá šanca
Podľa politológa Grigorija Mesežnikova mali pravicové strany potenciál dosiahnuť aj v tomto kole lepší výsledok. "V niektorých regiónoch však dali prednosť mocenským záujmom a riadili sa podľa toho, s akým kandidátom sa dá uhrať lepšia dohoda, bez ohľadu na jeho politickú príslušnosť." Takýmto postupom sa podľa neho pripravili o miesta županov v Košickom a Banskobystrickom kraji, kde mali ich kandidáti dobré vyhliadky. V Banskej Bystrici napríklad kresťanskí demokrati podporili kandidáta Smeru-SD Milana Murgaša, ktorý len tesne zvíťazil nad nominantom SDKÚ a DS Jozefom Mikušom. V Košiciach zase koaličná SMK podporila súčasného košického primátora Zdenka Trebuľu (Smer-SD). Abrhan pripúšťa, že ak by v Banskobystrickom kraji kresťanskí demokrati podporili pravicového kandidáta, pravdepodobne by zvíťazil. "Po boji je každý generál, ale situácia sa nedala dopredu odhadnúť." Hlavný dôvod zlého výsledku pravice v druhom kole volieb však pripisuje hlavne nízkej volebnej účasti jej priaznivcov.
Keď aj menej je úspech
O polovicu županských kresiel menej ako v roku 2001 získala v regionálnych voľbách ĽS-HZDS. Jej nominanti uspeli v Trnavskom, Trenčianskom a Nitrianskom samosprávnom kraji. Podpredseda strany Viliam Veteška to napriek tomu považuje za úspech. "Zo štyroch našich kandidátov v druhom kole traja vyhrali." Prekvapením podľa neho bola prehra Jozefa Tarčáka v Žilinskom kraji, keďže práve ten mal podľa neho najlepšie vyhliadky na víťazstvo. Podobne ako Veteška hodnotí výsledok ĽS-HZDS aj Mesežnikov. Ten je síce podľa neho horší ako v roku 2001, ale na pozadí výsledkov z prvého kola sa dá jednoznačne považovať za úspech. "Problémom je, že v trnavskom a nitrianskom regionálnom parlamente sa župani z ĽS-HZDS nebudú môcť oprieť o dostatočnú podporu svojich poslancov," uzatvára politológ.

Kde môže župan "naraziť" na zastupiteľstvo:
Bratislava
Župan -- Vladimír Bajan (nezávislý s podporou Smer-SD, HZD, SF, KDH)
Zastupiteľstvo -- SDKÚ, KDH, SMK, DS, OKS -- 29 z 50 mandátov
Trnava
Župan -- Tibor Mikuš (ĽS-HZDS)
Zastupiteľstvo -- SDKÚ, KDH, SMK, DS -- 30 zo 40 mandátov
Nitra
Župan -- Milan Belica ( ĽS-HZDS)
Zastupiteľstvo -- SDKÚ, KDH, SMK -- 30 z 52 mandátov
Žilina
Župan -- Juraj Blanár (Smer-SD)
Zastupiteľstvo -- SDKÚ, KDH, DS, OKS -- 32 z 57 mandátov
Prešov
Župan -- Peter Chudík (nezávislý z podporou Smeru-SD, HZD, SNS)
Zastupiteľstvo -- SDKÚ, KDH, DS -- 40 zo 62 mandátov
Košice
Župan -- Zdenko Trebuľa (Smer-SD)
Zastupiteľstvo -- SDKÚ, KDH, SMK, DS -- 32 z 57 mandátov

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 17:42