Protestné zhromaždenie Za slušné SlovenskoTASR
StoryEditor

Dva mesiace, ktoré otriasli Slovenskom

21.04.2018, 00:00
Reportáž o situácii na Slovensku spracoval reportér Mladej Fronty Dnes Václav Janouš.

Dnes sú to presne dva mesiace. "Stále tápame v tme. Nič sa nevyšetrilo, kauzy, na ktoré Janko poukazoval, sa nevyšetrujú, pár ľudí odišlo, ale kľúčoví ľudia sedia ďalej na svojich miestach. Janko a Martinka preliali svoju krv nadarmo," hovorí skormútene matka mladej archeologičky Martiny Kušnírovej, snúbenice investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorých zabil neznámy vrah 21. februára večer.

Ich smrť ukázala všetky kauzy vysokých slovenských politikov úplne naplno. Médiá denne chrlia texty o prepojeniach rôznych politikov, úradníkov, lobistov, podnikateľov, oligarchov a mafiánov. A ľudia rýchlo pochopili: už za Vladimíra Mečiara začala divoká privatizácia štátu, ktorej výsledok je súčasná chobotnica mafiánov prerastená do štátnej sféry.

Novinári už nie sú prostitútky

Popravde, smrť Jána Kuciaka týmto zabehnutým systémom príliš neotriasla. Napriek tomu sa Slovensko zmenilo, napríklad v tom, ako sa verejnosť pozerá na prácu novinárov. Keď sa v roku 2016 písalo o predražovaní akcií v súvislosti so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ, vtedajší premiér Robert Fico vyhlásil, že "niektorí novinári sú špinavé protislovenské prostitútky".

Keby túto vetu zopakoval dnes, dav tisícov ľudí, ktorí už týždeň čo týždeň demonštrujú v uliciach slovenských miest, by nikto neudržal. Z toľko nenávidených novinárov, ktorých politici každú chvíľu urážali, sú teraz na Slovensku tí, za ktorých sa dav postaví. Ostatne už pri prvých demonštráciách niesli ľudia transparent: Útok na novinárov = útok na nás všetkých.

Ficov útok Sorosom

Ono je vôbec zázrak, že nahnevaní ľudia v uliciach nevtrhli do Ficovho paláca už v čase, keď hovoril o tom, že ide o vopred pripravený prevrat a že ho diriguje v pozadí americký multimiliardár George Soros.

"Robert Fico má nadprirodzené schopnosti, keď vidí prevrat a vidí ho len on," konštatoval napríklad bývalý slovenský ústavný sudca a súčasný poradca na Ústavnom súde Alexander Bröstl v rozhovore pre Denník N.

Početné odchody

Fico je však dnes už minulosťou. Po vražde novinára rezignoval, rovnako ako jeho asistentka Mária Trošková, tajomník bezpečnostnej rady štátu Viliam Jasaň, minister vnútra Robert Kaliňák, minister kultúry Marek Maďarič, šéf elitnej protikorupčnej policajnej jednotky Robert Krajmer, policajný prezident Tibor Gašpar alebo dva týždne "nový" minister vnútra Tomáš Drucker, ktorý paradoxne odmietal odvolať práve policajného prezidenta a nakoniec radšej urýchlene odišiel sám.

"Tibor Gašpar, ktorý odmietal výzvy ľudí v uliciach na rezignáciu, sa stal symbolom boja smeráckých elít o udržanie moci v krajine," uviedol Peter Bárdy, šéfredaktor webu aktuality.sk, pre ktorý zavraždený novinár písal.

Kto je na rade?

Vražda novinára Kuciaka odštartovala odhaľovanie a upozorňovanie na kauzy, ktoré až doteraz viac-menej spali. Objavujú sa tak mená úradníkov, politikov a vysoko postavených ľudí, o ktorých až doteraz nebola reč.

Kto je teraz na rade? Práve preto, že vo vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka sa polícia nepohla ani o piaď, sú v prvej línii na odstrel policajní dôstojníci. A rovnako ako policajného prezidenta Gašpara - svokra vplyvného oligarchu Norberta Bödöra - aj ich kariéru stíha prepojenie práve s týmto mužom. Podnikateľom, ktorý ovláda bezpečnostnú agentúru Bonul a má väzby na Ficovu stranu Smer.

Mocní na odstrel

Za kľúčovú postavu Bödörovcov v polícii bol považovaný Robert Krajmer. Ten už rezignoval, ale mimo hru ešte nie je. V polícii ďalej slúži, kedy odíde, nepovedal. (Krajmer má byť preradený na Oddelenie komunikácie a prevencie kancelárie Prezidenta Policajného zboru, pozn red.) Druhý najdôležitejší po ňom je riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry NAKA Peter Hraško, ktorý má teraz na chrbte namaľovaný pomyselný terč.

Hraško bol predtým zástupca Krajmera v protikorupčnej polícii, v dobe, ktorá je im vyčítaná ako tá, kedy polícia prehliadala politickú korupciu a kryla oligarchu. V tej dobe polícia stíhala prokurátora Vasiľa Špirka, ktorý chcel vyšetrovať kauzy Roberta Kaliňáka, stíhala exministra Daniela Lipšica, dnešného advokáta rodín zavraždených, a to na podnet podnikateľa Mariána Kočnera, o ktorom Kuciak tiež písal a ktorý mu vyhrážal. A polícia vyšetrovala aj novinárov, ktorí písali práve o ministrovi vnútra Kaliňákovi či ministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi a podvodoch s DPH.

Terčom je aj Kováčik

Ľudia v uliciach chcú tiež odvolanie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Obviňujú ho, že ignoruje korupčné kauzy, o ktorých písal práve zavraždený novinár Ján Kuciak. Kováčik je vo funkcii od roku 2004 a podľa štatistiky jeho kancelárie dozoroval v rokoch 2009 až 2017 61 prípadov, ani v jednom z nich nikoho neobvinil.

Len náhodne niekoľko káuz: Kováčik zastavil trestné stíhanie dvoch obvinených podozrivých z krátenia daní a poistného, ​​ktorí patrili k členom slovenskej olejárskej mafie. Kováčik zrušil tiež trestné stíhanie v kauze financovania Ficovho Smeru a stíhanie obchodných partnerov známeho hokejistu Šatana pre podvod, krátenie daní a korupcie, kedy Šatan prišiel o 140 miliónov korún.

Istotu má len Vadala

Rodina Jána Kuciaka je stále - až prekvapivo - trpezlivá. "S nami nie je vôbec nikto v kontakte, spolupráca s políciou sa obmedzila na to, že nám odobrali DNA a vypočuli nás. Nemôžem si dovoliť hodnotiť prácu polície, pretože jej až tak nerozumiem, ale treba povedať, že vyšetrovanie sa zatiaľ nikam nepohlo," povedal Kuciakův otec Jozef.

A tak jedinú istotu má vlastne len taliansky podnikateľ Antonino Vadala, muž, o ktorom sa od začiatku hovorilo v súvislosti so smrťou novinára a jeho priateľky. Médiá i policajti ho spájajú s talianskou mafiou 'Ndranghetou. Vadala je teraz vo väzbe, kde vďaka včerajšiemu rozhodnutiu košického krajského súdu zostane a bude vydaný na trestné stíhanie do Talianska pre podozrenie z drogových deliktov a prania špinavých peňazí.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-24 12:56:53 - Feat.: - Title: Premiér verí, že polícia vyšetrí všetky varianty pri vražde novinára. Opozícia ju zneužíva, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 05 - Modified: 2024-02-21 17:56:40 - Feat.: - Title: "Nemôžeme vzdať tento boj." Pamiatku Kuciaka a Kušnírovej si pripomenuli aj v zahraničí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:51