Minister vnútra Robert KaliňákTASR/Branislav Račko
StoryEditor

Kauza únosu Vietnamca: Ministerstvo obhajuje postup, pri ktorom bol Kaliňák vedený ako vedúci delegácie

01.06.2018, 09:55
Autor:
klklchocho
Vietnamci rokovali so slovenskou delegáciou v hoteli Bôrik, odkiaľ následne odleteli slovenským vládnym špeciálom do Moskvy.

V kauze únosu Vietnamca Trinha Xuana Thanha z Nemecka, do ktorej bolo podľa nemeckých médií zapletené aj Slovensko sa objavili nové skutočnosti. Poľské úrady si mysleli, že v slovenskom vládnom špeciále, ktorý viezol vietnamskú delegáciu do Moskvy a mal byť na jeho palube aj unesený Vietnamec, sa viezol slovenský minister vnútra Robert Kaliňák. Informáciu priniesol portál Aktuality.sk.

Ten uvádza stanovisko poľského ministerstva zahraničných vecí, ktoré hovorí o Kaliňákovi. „Ministerstvo zahraničných vecí (Poľska) požiadalo o udelenie povolenia predsedu ULC (Úradu civilného letectva) o medzinárodnom lete v poľskom vzdušnom priestore, ktorý sa uskutočnil 26. júla 2017 špeciálnym slovenským lietadlom s podpredsedom vlády SR, ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom ako vedúcim delegácie na návšteve do Moskvy,“ píše sa v stanovisku. 

Ministerstvo sa však obhajuje, že jeho postup bol v poriadku a nie je na tom nič zvláštne. "Keď minister zapožičiava lietadlo tak sa vždy povolenia a ďalšie dokumenty k letu píšu ako let ministra vnútra, na ktorom sa môže a nemusí minister nachádzať. Preto tam bola tá informácia o jeho osobe na palube," napísal HN hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

O reakciu sme požiadali aj Ministerstvo zahraničných vecí, ktoré žiada krajiny na trase preletu o povolenie. "V žiadosti je uvedené meno VIP osoby na palube. Tak to bolo aj v tomto prípade. MZVaEZ SR neskúma a ani nemá kompetenciu overovať údaje uvedené v dokumente, poskytnutom letkou MV SR," reagovalo pre HN ministerstvo prostredníctvom hovorcu Petra Suska.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí si v súvislosti s únosom predvolalo aj ekonomického diplomata Le Hong Quanga, ktorý v minulosti pôsobil aj ako poradca Roberta Fica: 

Kaliňák nebol ani len na letisku

Ministerstvo vnútra v reakcii podľa Aktualít však vyhlásilo, že Kaliňák sa v lietadle nenachádzal. On sám ešte skôr vyhlásil, že nebol v čase odletu vietnamskej delegácie prítomný ani len na letisku. 

Kaliňák ešte na konci apríla postup ministerstva obhajoval a celý únos spochybňoval. "Na teórii o únose cez Slovensko, ktoré prezentovali nemecké médiá, nesedí viacero vecí. V prvom rade na zozname cestujúcich, ktorý nám poskytli vietnamske úrady, nebolo meno tohto stíhaného občana Vietnamu a neprevážali sme ani žiadneho ležiaceho pacienta alebo spútaného človeka," napísal Kaliňák na Facebooku. 

Schvaľovať poskytnutie špeciálu mal Kaliňák

Slovenský rezort vnútra  ešte v roku 2017 poskytol vietnamskej delegácii vládny špeciál. Podľa zistení nemeckých novinárov práve ním mohol byť vietnamský občan unesený.

Schvaľovať poskytnutie špeciálu Vietnamcom mal podľa denníka Sme Kaliňák. Denník sa odvoláva na uznesenie vlády o pravidlách používania vládnych letov, na základe ktorého môže vláda poskytnúť špeciál aj predstaviteľom iných štátov.

Lietadlo využili na dva lety

K únosu vietnamského podnikateľa, niekdajšieho straníckeho funkcionára Trinh Xuan Thanha (51), došlo v lete 2017 v Nemecku. Podľa nemeckých médií sa na únose mala podieľať vietnamská tajná služba.

Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung tento prípad spojil aj s návštevou generála To Lama na Slovensku, keďže niektorí podozriví sa mohli objaviť v jeho prítomnosti v Slovenskej republike. Trinh Xuan Thanh bol vo Vietname odsúdený na dvojnásobné doživotie za korupciu a spreneveru miliónov dolárov.

​Vietnamci využili slovenský špeciál na dva lety. Prvý z Prahy do Bratislavy a odtiaľ po rokovaní so slovenskými predstaviteľmi následne do Moskvy.

Auto podozrivých malo stáť pred hotelom Bôrik

Pracovné stretnutie vtedajšieho ministra vnútra a podpredsedu vlády SR Kaliňáka a ministra pre vnútornú bezpečnosť vo Vietname generála To Lama sa v hoteli Bôrik uskutočnilo v júli 2017.

Nemecký denník tvrdí, že v tom čase pred Bôrikom parkovalo aj auto ľudí podozrivých z únosu. Vyplývať to má z analýzy GPS súradníc, ktoré má podľa Frankfurter Allgemeine Zeitung k dispozícii nemecká prokuratúra.

Podľa rezortu vnútra išlo o pracovnú návštevu, ktorá bola dohodnutá na stretnutí slovenskej delegácie vo Vietname a jej cieľom bolo prehĺbenie spolupráce, ako aj záujem o expertov na bezpečnosť zo strany Vietnamu. Ministerstvo je vážne znepokojené nad tým, že mohlo byť návštevou ministra To Lama zneužité na iné ako pracovné a priateľské stretnutie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:55