StoryEditor

Video s Henzélyovou je pravé, tvrdí prokuratúra

29.11.2005, 23:00
Nahrávka rozhovoru predsedu ANO Pavla Ruska s poslankyňou Ivetou Henzélyovou, ktorý má naznačovať korupciu v parlamente, nie je falošná. Včera to potvrdila Generálna prokuratúra.

Nahrávka rozhovoru predsedu ANO Pavla Ruska s poslankyňou Ivetou Henzélyovou, ktorý má naznačovať korupciu v parlamente, nie je falošná. Včera to potvrdila Generálna prokuratúra. "Policajná expertíza potvrdila pravosť nahrávky," vyhlásila pre HN hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová. Vyšetrovateľ vo veci naďalej koná, konkrétna osoba ešte obvinená nebola. Prípad dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry. Potvrdenie autentickosti nahrávky zatiaľ pre strany vládnej koalície nič neznamená. "Aj keď bola potvrdená pravosť rozhovoru, nepotvrdil sa jeho obsah," poznamenal šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Minárik. Podľa neho je všetko stále v rovine "tvrdenia proti tvrdeniu".
Ďalší svedkovia na scéne
Videonahrávku Rusko nakrútil skrytou kamerou. Henzélyová (ex-ANO) na nej Ruskovi hovorí, že pred septembrovou schôdzou NR SR (koalícia mala vtedy problém s nedostatkom hlasov) dostala "cez našich" ponuku na rekonštrukciu domu. "Sľubovali mi hory-doly. Naozaj, boli za mnou." Expert na trestné právo Jaroslav Ivor upozorňuje - potvrdenie autenticity nahrávky ešte neznamená, že sa bude dať použiť v trestnom konaní ako dôkaz. Musí sa teraz preukázať, že bola získaná legálne. "V opačnom prípade sa jej obsah bude dať využiť len ako informácia, určitý poznatok." Ako dôkaz budú musieť slúžiť iné svedectvá. "Teoreticky sa napríklad nedá vylúčiť, že pri samotnom nahrávaní toho rozhovoru bol aj nejaký svedok, ktorý jeho obsah potvrdí." Podľa informácií HN začiatkom týždňa pred vyšetrovateľom vypovedalo v tejto kauze niekoľko ľudí z centrály ANO. Polícii mali povedať, že počuli podobné informácie, aké odzneli v spomínanom rozhovore.
Čo hrozí Ruskovi
Henzélyová sa po zverejnení rozhovoru bránila, že nahrávka je zmanipulovaná, zostrihaná a polepená. Na vyhlásenie Generálnej prokuratúry nereagovala. Telefón mala včera vypnutý. Na polícii zatiaľ nevypovedala. Minárik očakáva, že do celej situácie môže vniesť viac svetla práve výpoveď Henzélyovej. "Ona spochybňovala nahrávku, keď tvrdila, že je zostrihaná. Potvrdenie jej pravosti zo strany prokuratúry teraz na ňu vrhá zlé svetlo." Podľa hovorkyne ANO Magdy Krasulovej nebola situácia pri rozhovore zinscenovaná a "vypovedá o spôsobe získavania poslancov v parlamente za konkrétne výhody". Polícia na základe analýzy videonahrávky začala stíhanie aj vo veci trestného činu vydierania. "Bližšie informácie nebudeme poskytovať," uviedla Jana Pôbišová z Ministerstva vnútra SR. Podľa dostupných informácií však v rozhovore s Ruskom mala Henzélyová tlmočiť hrozbu, že ak sa šéf ANO nestiahne z politiky, jeho život je ohrozený. Rusko sa k tomu včera nechcel bližšie vyjadriť.
Lintner vypovedal, Ondriáš čaká
K posunu smeruje aj vyšetrovanie údajného kupčenia s poslancami, ktoré svojimi trestnými oznámeniami iniciovali minister vnútra Vladimír Palko, predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar a predseda poslaneckého klubu ANO Ľubomír Lintner. "V týchto veciach už bolo vypočutých viacero osôb," potvrdil nám dôveryhodný policajný zdroj. Jedným z vypočúvaných bol aj Lintner. "Oznámil som všetky okolnosti, za akých mi je známy prechod poslancov Karola Džupu a Eduarda Kolesára (obaja ex-ĽS-HZDS) k nášmu poslaneckému klubu." Lintner očakáva predvolanie aj kvôli Ruskovej videonahrávke. Polícia by už onedlho mala rozhodnúť, ako bude stíhanie pokračovať. V tejto veci chcela vypočuť aj poslanca KSS Karola Ondriáša, ktorý v médiách tvrdil, že aj jemu bolo "niečo" ponúknuté. Ondriáš ešte nevypovedal. "Za svojimi tvrdeniami si naďalej stojím," zdôraznil.
Škodí to všetkým
Podľa sociológa Martina Slosiarika podobné politické kauzy degradujú politiku a politikov ako takých. "Škodí to ich dôveryhodnosti a všetkému, čo robia." Sociológ tiež upozorňuje - posilňuje to názor ľudí, že politika je priestor na súkromné obohacovanie sa politických činiteľov. Výsledkom je podľa neho apatia voličov a ich nechuť zúčastňovať sa na voľbách.

Čo Ruskovi povedala Henzélyová:
- Keď boli za mnou pred septembrovou schôdzou, ponúkali, že mi urobia dom, sľubovali hory-doly
- Na Ruskovu otázku, či za ňou prišli "naši", odpovedala: "Nie naši, to by bolo príliš okaté. To cez našich dakto prišiel."
- Na otázku, či jej ponúkali 10 miliónov, reagovala: "Nie, suma vôbec nebola, ja som povedala, že zbytočne, že peniaze nevezmem."
- "Naši" mali Henzélyovej ponúknuť spoluprácu na projekte, "čo raz bude alebo nebude". Mali jej tiež povedať, že jej pomôžu, čo bude potrebné.

01 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spektrum
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:36