StoryEditor

Na vysokú? Maturita nestačí

03.10.2006, 00:00
Na definitívne zrušenie stresujúcich prijímačiek na vysokú školu si budú musieť študenti ešte počkať. Úspešná maturita ako automatická vstupenka na univerzitu zostáva stále skôr želaním maturantov ako realitou.

Na definitívne zrušenie stresujúcich prijímačiek na vysokú školu si budú musieť študenti ešte počkať. Úspešná maturita ako automatická vstupenka na univerzitu zostáva stále skôr želaním maturantov ako realitou.
Práve v najvychytenejších odboroch ako právo či manažment má čoraz väčšiu váhu prijímací vedomostný test alebo ústny pohovor. Maturitný výsledok neovplyvní prijatie ani na umelecké vysoké školy. Talentové skúšky, ktoré sa začínajú už na konci roka, sú podľa rektora Vysokej školy múzických umení Ondreja Šulaja nenahraditeľné. "Neraz sa stáva, že čím horší maturant, tým zaujímavejšia umelecká osobnosť." Naopak, úspešná maturita je kľúčom k prijatiu na štúdium najmä technických a prírodných vied.
Vysoké školy však stredoškolákom odkazujú - maturita z vyššej A-úrovne vám môže iba pomôcť. Zmeniť rozhodnutie a zvoliť si náročnejšiu úroveň môžu tohtoroční maturanti do 15. októbra.
Istota pre neúspešných?
Svoje prijímacie pravidlá majú aj súkromné školy - na mnohých z nich berú študentov bez prijímačiek, musia však prejsť tzv. výberovým konaním. O prijatí tu rozhoduje prospech dosiahnutý počas strednej školy, aritmetický priemer známok z maturitnej skúšky a zvolená úroveň maturity. Niektoré súkromné školy sú podľa člena Akreditačnej komisie Mateja Bílého najmä záchytnou sieťou pre uchádzačov, ktorí neuspeli na štátnych školách. "Konali by v rozpore s vlastnými záujmami, ak by odmietali študentov - hoci aj nekvalitných, ktorí sú ochotní zaplatiť."
Rektori súkromných vysokých škôl sa však bránia - ponúkané štúdium spĺňa kritériá Akreditačnej komisie. "Nerobíme nábor, ale výber," zdôrazňuje rektor Bratislavskej vysokej školy liberálnych štúdií Samuel Abrahám. Záujemcovia o štúdium na tejto škole museli v tohtoročných prijímačkách prejsť trojkolovým sitom vrátane písomnej a ústnej skúšky.
Ako je to v zahraničí
Tohtoroční maturanti - gymnazisti budú na rozdiel od minuloročných skladať skúšku z dospelosti zo štyroch predmetov. "Nikde v Európskej únii by sa nemalo stať, že im maturitu neuznajú," hovorí Vladimír Repáš zo Štátneho pedagogického ústavu. Na druhej strane, sú štáty, ktoré si maturantov z cudziny preskúšajú. "V Nemecku uznávajú pre potreby štúdia maturitu gymnazistov. Absolventi ostatných stredných škôl musia urobiť doplňujúce skúšky," dodáva Repáš. Každý doklad o vzdelaní sa podľa riaditeľky Strediska na uznávanie dokladov o vzdelaní Evy Frayovej posudzuje individuálne. "Väčšinou porovnaním minimálnych požiadaviek." Každý štát pritom rozhoduje o minimálnych požiadavkách samostatne. "To, čo platí v jednom štáte, nemusí stačiť v inom."

Kto akceptuje externú maturitu?
Univerzita Komenského v Bratislave
- chýba im maturita z profilových predmetov ako dejepis, biológia či chémia
- akceptujú maturitu pri prijímaní na niektoré odbory na matematicko-fyzikálnej fakulte a fakulte prírodných vied
Žilinská univerzita
- v budúcnosti môže maturita nahradiť prijímačky
- zo siedmich fakúlt ju akceptujú štyri - o prijatí rozhodne maturita a stredoškolský prospech
Technická univerzita v Košiciach
- v budúcnosti môže maturita nahradiť prijímačky - o prijatí rozhodne maturita a stredoškolský prospech
- otvorenou zostáva otázka prijímania na fakultu umení (talentové skúšky) a ekonomickú fakultu (skúška z cudzieho jazyka a matematiky)
Prešovská univerzita
- takmer 85 percent odborov prijíma na základe výsledkov maturity a nerobí vedomostné testy
- špeciálne odbory ako estetika si vyžadujú talentové skúšky
Slovenská technická univerzita v Bratislave
- maturita rozhoduje o prijatí na väčšinu odborov na stavebnej fakulte, fakulte elektrotechniky a informatiky, fakulte informácií a informačných technológií
- pomôžu výsledky z profilujúcich predmetov, typ strednej školy či úspechy v súťažiach súvisiacich so štúdiom

Zdroj: hn, pozn. red.: externá maturita je súčasťou tradičnej skúšky dospelosti. Ide o celoštátne zadávané a vyhodnocované testy (z matematiky, cudzích jazykov) v dvoch úrovniach - základnej B-úrovne a náročnejšej A-úrovne, ktorú si určí maturant.

 

01 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ponuka a dopyt v obchodovaní so zahraničím
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:22