StoryEditor

Peter Staněk: Budeme rásť, kým tu budú investori

04.06.2007, 00:00

Do akej miery môže vláda ovplyvňovať vývoj ekonomiky?
- Najmä vytvorením podmienok pre zahraničných investorov, ktorí v rozhodujúcej miere určujú vývoj exportu. To je príklad Slovenka, kde vytvorenie proinvestičných podmienok viedlo k zisku veľkých zahraničných korporácií, ktoré rozhodujúcim spôsobom určujú vývoj slovenskej ekonomiky.

Aké sú najaktívnejšie nástroje, akými môže vláda vplývať na ekonomiku?
- Po prvé je to odhadnuteľnosť podnikateľského prostredia, transparentnosť podnikateľského prostredia a vymožiteľnosť práva. Pokiaľ tieto veci fungujú, nie je problém.

Ktorá vláda si môže pripisovať zásluhy za náš ekonomický rast?
- Sú to obidve vlády, keď už. Predchádzajúca vláda niečo naštartovala. Súčasná to nezmenila, takže negatívne obavy zo zastavenia rastu sa nepotvrdili. V každom prípade sa vytvorili vhodné podmienky na veľké zahraničné investície. Netreba zabúdať na jednu vec. Hospodársky rast Slovenska tvorí 125 zahraničných firiem. Ale deliť to na jednu, druhú, tretiu vládu, to sa nedá.

Bude hospodársky rast pokračovať aj počas sociálnodemokratickej vlády s avizovanými zásahmi štátu?
- Ešte sa nedá hovoriť o zásahoch štátu. Zatiaľ sú zahraniční investori spokojní s doterajším vývojom. Trošku boli diskusie okolo Zákonníka práce. Dnes už však možno povedať jedno - obavy, ktoré boli okolo tejto vlády, sa rozplynuli. Hospodársky rast pokračuje. Ale inou otázkou je, ktorá nesúvisí s vládou, dokedy bude pokračovať príchod ďalších zahraničných investorov a koľko tu investori zostanú. Vyzerá to tak zhruba na 10 až 12 rokov a dovtedy tu hospodársky rast bude.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 00:24