StoryEditor

Podrobnosti o posune vo vyšetrovaní: Kto sú obvinení a ako pomohlo zverejnenie identikitu?

29.09.2018, 10:43
Autor:
chocho
Polícia údajne proti trojici disponuje nespochybniteľnými dôkazmi.

V piatok prokuratúra oznámila, že v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej padli obvinenia z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a z ďalších trestných činov. Obvinená bola trojica osôb s iniciálami T. S., M. M. a Z. A. Dnes prokurátor podal návrh na ich väzobné stíhanie.

​T.S. by mal byť Tomáš Szabo z Kolárova, ktorý je spomínaný ako hlavný podozrivý a mal vykonať samotnú popravu. Ďalší mu mali pri vražde pomáhať.

V prípade osoby M.M. by malo ísť o Miroslava Marčeka, bratranca Szaba, ktorý je bývalým vojakom a na vražde mal participovať ako vodič. Informuje o tom televízia Markíza na svojom webe s odvolaním sa na vlastné zdroje.

"Keby s tým mal niečo spoločné, určite ho stiahol Tomáš, ale ak, tak len ako nejakého šoféra, určite nič neurobil, ani nevedel, o čo ide. Ak sa dal nahovoriť, tak pre peniaze," povedala pre Nový čas Miroslavova matka.

Tretím s inciálami Z. A. by mal podľa televízie byť Zoltán Andruško, podnikateľ, ktorý mal kedysi prevádzku v Kolárove.

Okrem nich je v prípade obvinená aj štvrtá osoba. Má ísť o 44-ročnú Alenu Zsuzsovú, ktorú v piatok zadržali v Komárne. Dnes hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová potvrdila, že vyšetrovateľ vzniesol osobe A. Z. "obvinenie z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy formou účastníctva".

Zsuzsová má ovládať taliansky jazyk a mala robiť tlmočníčku kontroverznému podnikateľovi Marianovi Kočnerovi, ktorý je aktuálne vo väzbe kvôli kauze zmenky. Kočner má byť podľa susedov aj krstným otcom jej dcéry.

Identikit nemal byť vymyslený

Polícia údajne proti trojici disponuje nespochybniteľnými dôkazmi.

Jedno z áut, ktoré vo štvrtok policajti v Kolárove zaistili, sa malo pohybovať vo Veľkej Mači krátko pred vraždou. Polícia má mať k dispozícii aj kamerové záznamy tohto vozidla.

Identikit, ktorý 17. septembra zverejnil prokurátor, mal polícii poslúžiť na potvrdenie, že idú po skutočných vrahoch.

Nemalo totiž ísť o vymyslenú osobu, ale o podobizeň človeka blízkeho jednému z obvinených. Po zverejnení identikitu mali začať medzi sebou muži viac komunikovať, čím policajtov uistili, že sú na správnej stope.

Na radu môže prísť Najvyšší súd

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Prokurátor nedávno uviedol, že dvojnásobná úkladná vražda súvisela s Kuciakovou prácou.

Polícia vo štvrtok (27.9.) ráno zadržala podozrivé osoby, policajná akcia v Kolárove trvala celý deň, zasahovalo 55 elitných kukláčov. Pre políciu a dozorujúceho prokurátora plynula od štvrtka rána 48-hodinová lehota na podanie návrhu na väzobné stíhanie. Sudca má od podania návrhu 72 hodín na rozhodnutie, či podozrivých pošle do väzby.

Po rozhodnutí sudcu majú obvinení alebo prokurátor právo odvolať sa voči rozhodnutiu. V takom prípade bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 03 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy 05 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:21