Reuters
StoryEditor

Pellegrini rokoval s Barnierom: Najdôležitejší je pre nás vnútorný trh. Pripravujeme sa na tvrdý brexit

06.11.2018, 14:55
Autor:
redred
Michael Barnier navštívil Slovensko.

Slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) prijal hlavného vyjednávača EÚ pre brexit Michaela Barniera, s ktorým rokoval o najnovšom vývoji v rokovaniach ako aj o pozícii Slovenska k brexitu.

Pellegrini ocenil Barnierovu prácu a deklaroval, že Slovensko za ním plne stojí ako za vyjednávačom.

Obaja informovali, že dohoda o brexite je už na 90 percent hotová, nevyriešená zostáva najmä situácia okolo írskej hranice. "Stojíme na strane írska a urobíme všetko pre to, aby medzi Írskom a Severným Írskom nevznikla pevná hranica," povedal Pellegrini. Barnier dodal, že bez vyriešenia tohto bodu nebude žiadna dohoda a nastane tvrdý brexit. 

"Pokiaľ nebude toto dohodnuté, nebude žiadna dohoda uzavretá a my potrebujeme tento "back stop" (riešenie, pri ktorom nevznikne medzi Írskom a Severným Írskom pevná hranica, pozn. red.), aby bola zabezpečená stabilita a mier v Írsku," vysvetlil vyjednávač.

Obaja lídri sa zhodli, že v prípade, že nebude táto otázka uzavretá, je EÚ pripravená na tvrdý brexit."Slovensko je pripravené na všetky varianty," povedal rozhodne premiér. 

Pellegrini zároveň dodal, že má expertnú skupinu, ktorá pripravuje scenáre pre Slovensko v každom prípade brexitu. Táto má čoskoro o svojich zisteniach informovať vládu. "Vláda čoskoro zaviaže svojich ministrov, aby začali intenzívne komunikovať s príslušnými organizáciami," povedal Pellegrini s tým, že Slovensko je na možnosť tvrdého brexitu pripravené. 

Zároveň ubezpečil, že následky nebudú pre našu krajinu závažné. Vďačiť za to môžeme podľa neho dobrej kondícii našej ekonomiky. "Tvrdý brexit bude mať väčšie dopady na Veľkú Britániu ako na európsku dvadsaťsedmičku."

Z pohľadu Slovenska však bude treba v takomto prípade najmä vyriešiť situáciu Slovákov žijúcich v Británii, vplyv na náš priemysel a riešenie dopravy najmä tej leteckej. 

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 03 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 04 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 05 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:43