StoryEditor

Gajdoš klamal vláde na čele s Pellegrinim priamo do očí, vyhlásil Naď

04.12.2018, 09:26
Autor:
TASRTASR
Predstavitelia opozičného hnutia OĽaNO kritizovali postupy na ministerstve obrany.

Opozičné hnutie OĽaNO vyzýva premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby nepredložil na rokovanie vlády materiál týkajúci sa nákupu obrnených transportérov 8x8 Vydra pre slovenskú armádu a vyzýva vládnu koalíciu, aby prestala nakupovať vojenskú techniku chaotickým spôsobom. Na tlačovej konferencii na to apelovala predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová s tým, že premiér musí odvolať ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) a urobiť poriadok v tomto rezorte.

Obrovské nákupy robia v úplnom chaose

"SNS robí na ministerstve obrany (MO) najväčšie nákupy zbraní v histórii samostatného Slovenska. Náklady na nové stíhačky majú byť 1,6 miliardy eur, čo je viac, ako je ročný rozpočet ministerstva zdravotníctva. Ďalšie stovky miliónov eur plánuje ministerstvo minúť na nákup obrnených transportérov. Pri takýchto obrovských výdavkoch je dôležité, aby boli nákupy perfektne pripravené a pod verejnou kontrolou," tvrdí poslankyňa.

Podľa jej slov každý pracujúci človek zaplatí len na tieto dva nákupy zbraní zo svojich daní okolo 800 eur.

"Je neprijateľné, aby vládna koalícia robila obrovské nákupy zbraní v úplnom chaose a aby premiér v nedeľu (2.12.) odkazoval v televízii ministrovi, že v piatok (30.11.) podpísané dokumenty k stíhačkám môže rovno skartovať," myslí si.

SNS chce predĺžiť dohodu s Ruskom

Odborník na obranu a spolupracovník OĽaNO Jaroslav Naď zdôraznil, že obrnené transportéry boli vybrané bez súťaže, netransparentne, tajne, pričom oklamaná nebola len verejnosť, ale aj samotná vláda.

"Keď minister obrany Gajdoš predkladal na vládu 17. mája 2017 možnosti, ako obstarávať bojové obrnené vozidlá, už vtedy mal na svojom stole niekoľko mesiacov predtým dohadované memorandum o spolupráci s Fínskom, ktoré na druhý deň aj podpísal v Bruseli a ktoré jasne smerovalo k nákupu vozidiel Patria. Minister klamal vláde na čele s premiérom priamo do očí," vyhlásil Naď.

Zároveň kritizoval aj plánované predĺženie abonentskej dohody na údržbu ruských lietadiel MiG-29. "Od začiatku je zrejmé, že SNS išlo len o predĺženie tejto dohody s Ruskom. Tridsať až 50 miliónov ročne budeme platiť Rusku za to, že nám tých pár Migov udrží letuschopných," povedal.

Dve alternatívy ochrany vzdušného priestoru

Rezort obrany v 13. novembra oznámil, že chce pokračovať v prevádzke lietadiel MiG-29 až do dodania stíhacích lietadiel F-16. Tento záver podľa ministerstva vyplynul z podrobnej analýzy alternatív ochrany vzdušného priestoru Slovenska, ktorý predloží na rokovanie vlády.

Podľa rezortu sa identifikovali dve možné alternatívy ochrany vzdušného priestoru. Prvou bola spolupráca s členskými krajinami NATO, ktorá by však znamenala dočasnú stratu tejto spôsobilosti. Druhou pokračovanie v prevádzke lietadiel MiG-29, a to buď spoluprácou s Poľskou republikou, alebo so spoločnosťou RSK MiG.

01 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 02 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 03 - Modified: 2024-03-29 18:55:30 - Feat.: - Title: Pred 20 rokmi sme sa stali pevnou súčasťou Západu. NATO je základným pilierom bezpečnosti, reagujú politici 04 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová 05 - Modified: 2024-03-14 19:50:03 - Feat.: - Title: Raši reaguje na Remišovú. Odmieta, že by podujatie rezortu slúžilo na prezentáciu Pellegriniho
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:51