StoryEditor

Kočner dostal prísnejšiu väzbu, obráti sa na Najvyšší súd

20.12.2018, 08:30
Autor:
TASRTASRpkpk
Špecializovaný súd v Banskej Bystrici rozhodol o návrhu na sprísnenie väzby pre obvineného Mariana Kočnera.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu pracovisko Banská Bystrica vo štvrtok vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na sprísnenie väzby pre podnikateľa Mariana Kočnera, obvineného v kauze tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur.

Rozšíril ju aj o kolúznu väzbu, aby Kočner nemohol ovplyvňovať svedkov, čo mu prinesie viaceré obmedzenia. Rozhodnutie nie je právoplatné.

"Počas vyšetrovania boli zistené určité skutočnosti nasvedčujúce obave, že obvinený bude vplývať na svedkov, znalcov alebo iným spôsobom mariť vyšetrovanie trestnej činnosti, tzv. kolúzne aktivity. Z toho dôvodu bol teda podaný návrh na rozšírenie dôvodov väzby a tento návrh bol v plnom rozsahu akceptovaný," konštatovala po rozhodnutí prokurátorka ÚŠP Renáta Ontkovičová.

"Prípravné konanie je neverejné a nebudem sa vyjadrovať ku konkrétnym skutočnostiam, ktoré odôvodňovali túto obavu," reagovala Ontkovičová na otázku, či návrh súvisí so zaistenými "motákmi", ktoré mal obvinený posielať spoza mreží.

Sudca ŠTS rovnako vyhovel i návrhu na predĺženie lehoty trvania Kočnerovej väzby. do 28. apríla 2019.

Obvinený využil svoje právo a podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Súd rozhoduje o sprísnení väzby pre Kočnera 16:07 Súd rozhodol Väzbu pre Mariana Kočnera súd sprísnil a predĺžil až do 28 apríla 2019. Kočnerov právnik uviedol, že sa obrátia na Najvyšší súd. 16:03 15:59 Súd stále nerozhodol Rozhodnutie súdu v prípade sprísnenia väzby pre Mariana Kočnera stále nepadlo. 14:19 Pred sálou čakajú Kočnerovi advokáti Martin Pohovej a Michal Mandzák.

Zdroj: HN/Pavel Knapko
13:58 Kočner sa opať vrátil na súd Mariana Kočnera opäť priviezli na súd, kde si vypočuje uznesenie.
Zdroj: HN/Tomáš Garai
12:05 Pojednávanie sa skončilo Marian Kočner za doprovodu kukláčov opustil súdnu sieň a budovu súdu. Rozhodnutie bude o 14:00 hod.
Zdroj: HN
Zdroj: HN
11:53 Situácia v budove súdu Na súde je zatiaľ pokoj. Kukláči strážiaci dvere súdnej siene sa v pravidelných intervaloch striedajú a novinári čakajú na ďalší vývoj udalostí.
Zdroj: HN/Pavel Knapko
11:52 Motáky sú bežná prax Bývalý kriminalista Jozef Vachálek, ktorý sa venoval v minulosti aj mafiánskym vraždám sa pre HN vyjadril k lístočkom, ktoré Marian Kočner posielal z väzby. Údajne mali byť určené vplyvným ľuďom. Exkriminalista tvrdí, že podobná prax je bežná. "Podľa slovníka "muklov" sa tomu hovorí tzv. moták. Daný človek si napíše takýto lístoček s odkazom pre nejakú osobu. Najvýhodnejšie je, keď to môže poslať prostredníctvom svojho advokáta," povedal pre HN Vachálek. Taktiež dodal, že za určitý úplatok sa na podobné účely využívali aj podplatiteľní zamestnanci väznice. 11:39 Posielanie lístočkov z väzby Marian Kočner mal podľa včerajších medializovaných informácii posielať z väzby lístočky, v ktorých mal žiadať pomoc od vplyvných ľudí. Polícia existenciu lístočkov potvrdila. A práve lístočky majú byť dôvodom toho, že dnes Špecializovaný trestný súd rozhoduje o návrhu na sprísnenie väzby. Viac si môžete prečítať tu. 11:17 Prokurátor Šanta na pojednávanie neprišiel Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta podal podnet na sprísnenie a predĺženie väzby minulý týždeň. Paradoxne dnešného pojednávania v Banskej Bystrici sa Šanta nezúčastnil. 11:11 Prevoz do inej väznice Ak bude Kočnerovi uznaná kolúzna väzba, s najväčšou pravdepodobnosťou bude prevezený do inej väznice, zrejme do Leopoldova, kde bol väzobne stíhaný pred prevozom do Banskej Bystrice.
Zdroj: HNtelevízia
11:04 Kolúzna väzba Podľa rektorky Akadémie policajného zboru Lucie Kurilovskej súd zrejme pod sprísnením väzby myslí nasadenie kolúznej väzby. "To znamená, že bude mať nielen útekovú a preventívnu, ale aj kolúznu. Čo je najťažší výkon väzby z hľadiska samotného výkonu. Sú tam rôzne obmedzenia, nemôže sa napríklad stýkať s rôznymi osobami," povedala odborníčka. 10:43 Kočnerových advokátov sa HN pýtali, prečo práve na toto pojednávanie sa Kočner dostavil, keďže posledné mesiace sa súdu v Banskej Bystrici vyhýbal. Advokáti na otázky neodpovedali.
Zdroj: HN/Pavel Knapko
10:37 Kukláči strážiaci súdnu sieň si zatiaľ prilby odložili v menej frekventovanej časti budovy súdu.
Zdroj: HN/Pavel Knapko
10:34 Príchod Kočnera na súd Na otázku novinárov, či si objednal vraždu Jána Kuciaka, Kočner mlčal. 10:30 Súd rozhoduje o sprísnení väzby Špecializovaný súd v Banskej Bystrici rozhoduje o návrhu na sprísnenie väzby pre obvineného Mariana Kočnera. Kočnera privádzajú do súdnej siene.
Zdroj: HN/Pavel Knapko

Marian Kočner sa mal podľa včerajších medializovaných informácii snažiť z väzby žiadať pomoc prostredníctvom lístočkov od vplyvných ľudí.

​Polícia existenciu lístočkov potvrdila. A práve lístočky majú byť dôvodom toho, že dnes bude Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici rozhodovať o návrhu na sprísnenie väzby. 

Návrh na rozhodnutie o zmene dôvodov väzby, ako aj návrh na predĺženie lehoty väzby, doručil súdu 12. decembra prokurátor Ján Šanta.

Kočner je vo väzbe v kauze tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur. Na neho a Pavla Ruska podala TV Markíza trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti.

​Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu.

O väzobnom stíhaní podnikateľa rozhodol 28. júna Najvyšší súd. Kočner sa aktuálne nachádza vo väzení v Banskej Bystrici. Predtým bol vo väzbe v Bratislave a Leopoldove.

01 - Modified: 2024-04-21 11:47:04 - Feat.: - Title: Vo štvrtok sa má začať ďalší súdny proces s Kočnerom. Ide o kauzy Donovaly a Báč 02 - Modified: 2024-04-19 10:20:55 - Feat.: - Title: Krajskí prokurátori informovali Žilinku o plynulom prevzatí prípadov v pôsobnosti ŠTS 03 - Modified: 2024-04-17 11:35:36 - Feat.: - Title: Súd v Pezinku povolil obnovu konania v prípade policajného exfunkcionára Paksiho 04 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 05 - Modified: 2024-04-05 04:36:10 - Feat.: - Title: V Bielorusku obvinili troch aktivistov z extrémizmu, hrozí im sedem rokov za mrežami
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:14