StoryEditor

O dvoch obvinených z vraždy exprimátora Hurbanova rozhodne súd v sobotu

25.01.2019, 11:13
Autor:
chochoTASRTASR
Na Romana Ostružlíka a Vladimíra Mosnára je podaný návrh na vzatie do väzby.

Kauzou vraždy bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka, z ktorej je najnovšie obvinená Alena Zsuzsová a ďalšie tri osoby, sa už zaoberá prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

U dvoch osôb - Basternákovho protikandidáta Romana Ostružlíka a Zsuzsovej šoféra Vladimíra Mosnára je podaný návrh na vzatie do väzby. Kým u Ostružlíka hrozí, že by mohol ovplyvňovať svedkov, v Mosnárovom prípade je obava z pokračovania trestnej činnosti. Uviedla v piatok hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Návrh na väzobné stíhanie podal prokurátor ÚŠP vo štvrtok (24.1.) v neskorých večerných hodinách. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica bude vo veci rozhodovať v sobotu o 13. hodine. Informovala v piatok hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Súvisí to so stredajšou akciou NAKA

Zsuzsová, ktorá je obvinená aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, bola vo štvrtok obvinená aj v prípade ďalšej vraždy. Súvisí to so stredajšou akciou NAKA na západnom Slovensku. Informovala o tom polícia vo štvrtok na sociálnej sieti.

"Na základe vykonaných úkonov a vyhodnotenia dôkaznej situácie bolo dňa 24. januára vznesené obvinenie z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy formou účastníctva voči Romanovi O., Vladimírovi M., Ladislavovi V. a Alene Zs.," spresnila polícia.

Ich obvineniu predchádzala stredajšia policajná akcia príslušníkov protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru na západnom Slovensku. V rámci nej zadržali celkom sedem osôb podozrivých zo spáchania závažnej násilnej a majetkovej trestnej činnosti.

Vrah ho zastrelil jednou ranou z brokovnice

Vykonávateľ vraždy bývalého primátora je už odsúdený, stále však chýbali jej objednávatelia či pomocníci. Exprimátora a regionálneho politika mimoparlamentnej Strany maďarskej koalície Basternáka zavraždili 9. júla 2010 vo večerných hodinách pred jeho domom. Štefan Kaluza ho zastrelil jednou ranou z brokovnice značky Hubertus.

Po tom, čo sa údajný páchateľ dal na útek, začal po ňom strieľať Basternákov syn zo zbrane značky Glock, ktorú mal v legálnej držbe. Jedna strela ho zasiahla do lakťa. Kaluzovi hrozilo doživotie, obžalovaný bol nielen z úkladnej vraždy, ale aj nedovoleného ozbrojovania.

Zsuzsová sa stále v prípade vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice nachádza vo väzbe. Nepodala totiž sťažnosť voči decembrovému rozhodnutiu ŠTS v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica. Tento súd v prvej polovici decembra zamietol jej žiadosť o prepustenie z väzby. Ako prvá zo štyroch obvinených v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej požiadala o prepustenie z väzby. Okrem nej z úkladnej vraždy páru sú obvinené ďalšie tri osoby - Tomáš Szabó, Miroslav Marček a Zoltán Andruskó.

01 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 02 - Modified: 2024-03-27 09:19:39 - Feat.: - Title: Mladú Slovenku odsúdili v Rakúsku za vraždu seniora. Odvolávala sa na prostitúciu, drogy a schizofréniu, psychiatrička to videla inak 03 - Modified: 2024-03-26 16:51:19 - Feat.: - Title: V Rakúsku odsúduli opatrovateľku zo Slovenska za vraždu na 20 rokov za mrežami 04 - Modified: 2024-03-26 08:00:00 - Feat.: - Title: Netflix prichádza s peckou pre milovníkov krimi. Jennifer si najala vrahov, aby zabili jej rodičov, mala na to niekoľko dôvodov 05 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:59