TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Danko zmenil postoj. Dôchodcovi, ktorý oklamal poslancov, kandidovať nedovolí

31.01.2019, 09:47
Autor:
chocho
Ešte včera sa predseda parlamentu vyjadril, že nemá dôvod kandidatúru Jána Molnára neschváliť, pokiaľ spĺňa zákonné podmienky.

Predseda parlamentu Andrej Danko odmietne pre závažné podozrenia kandidatúru dôchodcu Jána Molnára na prezidenta.

Rozhodol sa tak po stretnutí s poslancami, ktorí Molnárovi poskytli svoje podpisy. Viacerí z nich sa totiž sa sťažovali, že ich od nich počas dňa otvorených dverí v parlamente získal podvodom. Danko zároveň Molnárovi oznámil, že sa môže obrátiť na Najvyšší súd, pokiaľ sú jeho práva dotknuté.

Ešte včera sa Danko vyjadril, že nemá dôvod Molnárovu kandidatúru neschváliť, pokiaľ spĺňa zákonné podmienky. Avizoval však stretnutie s dotknutými poslancami.

Zistenia Kancelárie Národnej rady po stretnutí s poslancami:

  • Pri prvotnom preskúmaní listín sa potvrdilo, že všetky podpisy poslancov na petičnom hárku, ktorý odovzdal Ján Molnár, sú originálne a pravé.
  • Poslanci však na stretnutí s vedením parlamentnej kancelárie vzniesli námietku, že došlo k úprave petičného hárku až po ich podpise. Poslanci prehlásili, že v čase, keď listinu podpisovali, neobsahovala údaj, ktorý bol podstatný pre posúdenie listiny ako listiny, ktorú podpisujú nie ako občania, ale ako poslanci. V čase podpisu totiž listina za slovom Petícia neobsahovala slová Návrh pre poslancov.
  • Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky nemá právo a ani technické prostriedky na preskúmanie originality predmetnej listiny, ani posúdenie jej úprav.

Medzi signatármi Molnárovej petície sú aj Milan Krajniak zo Sme rodina, ktorý sám kandiduje na prezidenta, či nezaradený poslanec Martin Poliačik, ktorý podporuje kandidatúru svojej spolustraníčky z Progresívneho Slovenska Zuzany Čaputovej.

Krajniak či Poliačik hovoria, že boli Molnárom uvedení do omylu. "Takéto podanie poslaneckého návrhu na prezidentskú kandidatúru s mojím podpisom je podvod," vyhlásil Krajniak na sociálnej sieti s tým, že nikomu nedal podpis ako poslanec. Dankovi oznámil, že svoj podpis pod Molnárovou kandidatúrou sťahuje späť. "Nikto by nemal kandidovať podvodom," zdôraznil Krajniak.

Okrem nich dali Molnárovi podpisy Maroš Kondrót zo Smeru, Boris Kollár zo Sme rodina, poslanci ĽSNS Marian Kotleba, Martin Beluský, Rastislav Schlosár, Ján Kecskés, Ján Mora, Milan Uhrík, Peter Krupa a Natália Grausová, Martin Fecko z OĽaNO, a nezaradení Peter Marček a Juraj Kolesár.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 02 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 03 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 04 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 14:43