StoryEditor

Odvolávanie ministrov komplikuje nejednotnosť opozície

30.05.2003, 00:00
Časť opozície chce odvolať podpredsedu vlády pre integráciu Pála Csákyho (SMK) a podpredsedu vlády pre ekonomiku Ivana Mikloša (SDKÚ). Chýbať im však bude podpora HZDS.
  • O imunitu môžu prísť ďalší traja poslanci
  • Martináková: SDKÚ chce komplexný prístup
  • Časť opozície chce odvolať podpredsedu vlády pre integráciu Pála Csákyho (SMK) a podpredsedu vlády pre ekonomiku Ivana Mikloša (SDKÚ). Chýbať im však bude podpora HZDS. Predseda hnutia totiž prostredníctvom hovorcu HZDS Igora Žvacha odkázal, že dôvodom je Ficova spolupráca s Ľudovou úniou Vojtecha Tkáča. Poslanci strany Smer a Klubu nezávislých poslancov (KNP) sa v stredu dohodli, že prvý návrh na odvolanie členov vlády v tomto volebnom období predložia na najbližšej riadnej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne 17. júna. Návrh na odvolanie dvoch členov vlády má podporu 47 poslancov.
    Prečo?
    Hlavným dôvodom návrhu na odvolanie Csákyho je podľa predsedu Smeru Roberta Fica to, že vláda voči vicepremiérovi nevyvodila zodpovednosť za predreferendovú kampaň, ako aj zlá pripravenosť SR na čerpanie fondov Európskej únie. Miklošovi zase oba subjekty vyčítajú zle pripravený rozpočet na tento rok a niekoľkomiliardový výpadok v jeho príjmovej časti, kvôli čomu chce vláda od 1. júla zvýšiť spotrebné dane.
    Kto sa pridal a kto nie
    K iniciatíve Smeru a LÚ sa pridali komunisti, ktorí súhlasia s argumentmi predloženými Ficom. Donedávna najsilnejší opozičný subjekt povedal jednoznačné nie. "Pokiaľ sa rozhodol R. Fico spojiť svoje aktivity s aktivitami neparlamentnej strany - Ľudovej únie, potom HZDS nepovažuje vzájomné rokovania o tejto otázke za účelné a postup Smeru považuje za prinajmenšom neobvyklý," uvádza sa v stanovisku HZDS. Výhrady k činnosti vicepremiéra Csákyho už dlhšie majú aj členovia koalície. Zatiaľ však všetci tvrdia, že dodržia koaličnú dohodu a prípadnú zmenu vo vláde najskôr prerokujú v rámci orgánov koalície.
    Staronová iniciatíva
    Snaha Smeru o odvolanie Csákyho nie je nová. Ešte začiatkom apríla Fico avizoval, že Smer pravdepodobne začne zbierať podpisy na odvolanie vicepremiéra. Na zvolanie mimoriadnej schôdze je potrebných 30 poslaneckých podpisov. Fico tvrdil, že zozbierať toľko podpisov nebude žiadny problém a oslovil všetky opozičné poslanecké kluby. HZDS návrh odmietlo s tým, že s Csákyho činnosťou sú síce nespokojní, bolo by však zlé "odvolávať ho pred referendom o vstupe Slovenska do EÚ", povedal vtedy podpredseda hnutia Anton Blajsko. Po neúspešnom referende vraj bude čas na odvolanie nie len Csákyho, ale celej vlády. Predstaviteľom HZDS sa nepozdávalo, že predseda Smeru ich stavia pre hotovú vec. Fico totiž informoval médiá bez toho, aby najskôr koordinoval spoločné kroky s ostatnými opozičnými stranami. Fico vtedy HZDS obvinil, že sa dohodlo s vládnou SDKÚ.

    menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
    25. apríl 2024 08:38