TASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

V Nitre sa konala Cyrilo-metodská púť. V kázni zaznelo varovanie pred morálnymi epidémiami

05.07.2019, 15:54
Autor:
TASRTASR
Na sviatok sv. Cyrila a Metoda sa v Nitre zišli tisícky veriacich.

Tisícky veriacich sa v piatok zišli v Nitre na celonárodnej Cyrilo-metodskej púti.

Slávnostnú svätú omšu na Svätoplukovom námestí celebroval ordinár Ordinariátu Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov Slovenskej republiky Mons. František Rábek.

V úvode omše povedal, že práve v tomto roku si pripomíname okrúhle 1150. výročie smrti sv. Cyrila a zároveň rovnaké výročia ustanovenia sv. Metoda za arcibiskupa pre Panóniu a Veľkú Moravu a kňazského svätenia sv. Gorazda.

Podľa Rábeka ťažíme z cyrilo-metodského dedičstva dodnes. „Z toho horizontu 1150 rokov môžeme po tých všetkých historických skúsenostiach povedať, že cyrilo-metodské dedičstvo je chrbtovou kosťou nášho národa, našej vlasti, pomocou ktorej dokážeme čeliť všetkému, čím sa v živote stretneme. Obsah tohto cyrilo-metodského dedičstva, úprimná viera v Ježiša Krista, v jeho pravdu, v jeho lásku sa stalo a je akýmsi srdcom, ktoré rozohrieva náš rozum aj našu vôľu,“ zdôraznil Rábek.

Vo svojej kázni zároveň varoval pred nebezpečenstvom v podobe duchovných a morálnych epidémií.

„Šíria sa ako vírusy, dostávajú sa k ľuďom v podobe prísľubov blahobytu, užívania si a vedú ich k tomu, že si myslia, že v mene dosiahnutia takýchto krásnych ideálov je všetko dovolené a všetko možné,“ povedal Rábek. Ako príklad duchovných epidémií uviedol nacizmus a komunizmus.

Podľa jeho slov však ľudí ohrozujú aj dnes. „Dostávajú sa k nám tieto vírusy v sladkom obale polopravdy a my si ich osvojujeme. Typické pre tieto epidémie je, že sú spojené s odporom k viere v Boha,“ pripomenul Rábek.

V súčasnosti sa podľa jeho slov prejavujú v podobe zabíjania nenarodených detí, či klimatickými zmenami, ktoré sú dôsledkom ziskuchtivosti a chamtivosti bez ohľadu na prírodu a ľudí.

„Život bez Boha nás privádza na dno. Zoči-voči moderným morálno-duchovným epidémiám treba žiť podľa božej pravdy, ktorú nám priniesli naši vierozvestcovia,“ skonštatoval Rábek.

01 - Modified: 2024-04-13 17:52:43 - Feat.: - Title: Mesto Nitra uvažuje o inštalácii fotovoltických zariadení na svojich budovách za viac ako tri milióny eur 02 - Modified: 2024-03-23 16:06:46 - Feat.: - Title: Ako volí Nitra? HN sa tam boli pozrieť, vyzerá to na vysokú účasť 03 - Modified: 2024-03-19 11:54:39 - Feat.: - Title: Nitriansky samosprávny kraj založí spoločnosť, ktorá má pripraviť integrovaný dopravný systém 04 - Modified: 2024-03-11 17:30:00 - Feat.: - Title: Zlaté časy zažíval za socializmu. V Nitre idú rekonštruovať starý hotel, vyťažia z toho študenti 05 - Modified: 2024-03-08 10:03:51 - Feat.: - Title: Nitriansky Jaguar pripravuje výstavbu novej haly na výrobu batérií. Vzniknú desiatky pracovných miest
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:34