StoryEditor

Ľad zmrazil aj prácu v prístavoch

26.01.2006, 23:00
Po Dunaji medzi Bratislavou a Komárnom nemôžu už tri dni plávať lode. V dôsledku zastavenia plavby sa asi o 50 až 60 percent znižujú výkony a služby v prístavoch Bratislava a Komárno.

Po Dunaji medzi Bratislavou a Komárnom nemôžu už tri dni plávať lode. Je zamrznutý v dĺžke asi 40 kilometrov - od Rusoviec pri Bratislave až po vodnú elektráreň v Gabčíkove. Kedy sa situácia zmení, vodohospodári nevedia. Môže to trvať niekoľko dní, ale aj týždňov. Závisí to najmä od vývoja počasia. "Zo všetkých zimných období je to doteraz najhoršia situácia od roku 1992, keď bolo uvedené do prevádzky Vodné dielo Gabčíkovo," uviedol pre HN námestník riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku Peter Minárik.
V dôsledku zastavenia plavby sa asi o 50 až 60 percent znižujú výkony a služby v prístavoch Bratislava a Komárno. Ako informoval HN hovorca plavebného podniku Slovenská plavba a prístavy Juraj Bohunský, v bratislavskom prístave kotví osem tlačných remorkérov, dve nákladné motorové lode a 35 nákladných člnov. V Komárne sú odstavené štyri plavidlá. V zahraničí má táto firma trinásť remorkérov a viaceré tlačné člny.
Nepretržite, 24 hodín denne, láme ľadoborec na vodnej zdrži pri Čunove ľad. Po rozdrvení odteká do starého koryta Dunaja. Tým sa zabraňuje jeho ďalšiemu hromadeniu na vodnom diele. Ľadové kryhy, ktoré však stále prichádzajú z povodia rieky Morava a z rakúskeho úseku Dunaja, spôsobujú približovanie sa ľadovej bariéry z vodného diela k Bratislave. V posledných dvoch dňoch sa posunula proti prúdu o päť kilometrov. Podľa Minárika to spôsobuje najmä nedostatok vody v rieke, lebo prúd neodnáša z Čunova ľad tak rýchlo, ako prichádza.
Ani táto situácia však neprinútila niektoré zahraničné lode riskovať a snažili sa plaviť v okolí vodného diela. Až po upozornení zastavili na miestach, kde ich nemôže ľad príliš zovrieť. Neďaleko Rusoviec včera kotvil pri brehu na voľnom toku ukrajinský remorkér Astrachan. Plávajúci ľad bol však taký silný, že ho strhol a uviazol na brehu. Ako potvrdil riaditeľ Štátnej plavebnej správy Ján Juria, za pomoci iného plavidla sa ho podarilo dostať na vodu.
Na rakúskom a nemeckom úseku Dunaja je zastavená plavba už od 13. decembra minulého roku. Plavba lodí by sa mala zastaviť aj na maďarskom úseku Dunaja.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 10:25