StoryEditor

Evergreen ochrany poslancov

12.02.2008, 23:00

Využívanie imunity pri rôznych dopravných priestupkoch poslancov má na Slovensku dlhoročnú tradíciu. Vo februári 1999 poslanec vtedajšej SDK Peter Ďuračka narazil do taxikára. Policajtom, ktorí prišli, vulgárne vynadal. Vtedy ho ešte zachránila imunita. Podobný problém však mal Ďuračka aj o pár rokov, keď už nebol poslancom parlamentu. V roku 2004 mal zraziť príslušníka policajnej hliadky. Dostal trojročný trest väzenia a šesťročný zákaz vedenia motorového vozidla.
V októbri 2001 policajná hliadka zastavila poslanca NR SR Pála Farkasa (SMK). Podľa polície sa poslanec odmietol podrobiť dychovej skúške na alkohol, po čase z miesta odišiel a až v centre Bratislavy ho zadržali viaceré policajné hliadky. Poslancovo vysvetlenie? Tvrdí, že po zastavení odovzdal hliadke všetky doklady, policajti ho však nechali čakať, a preto z miesta odišiel. Policajti oponovali tým, že keď Farkasa vyzvali, aby absolvoval dychovú skúšku, poslanec sa im začal vyhrážať, že zavolá ministrovi vnútra a "vyzlečie ich z uniformy".
V apríli 2004 dopravná nehoda poslanca Stanislava Kropiláka (ANO) vyústila do vnútrostraníckeho konfliktu. Poslanec v Bratislave narazil do dopravnej značky. Z miesta nehody ušiel, neskôr sa prihlásil na polícii. Šéf liberálov Pavol Rusko neskôr Kropiláka obvinil, že v čase nehody bol pod vplyvom alkoholu. Kropilák to odmietol. Koncom roka 2005 mal nehodu poslanec za ĽS-HZDS Ján Cuper. Najskôr narazil do zaparkovaného automobilu, následne do dopravnej značky. Polícia Cuperovi v krvi namerala viac ako dve promile alkoholu, poslanec priznal iba "malé pivo". Policajti mu zadržali vodičský preukaz, vďaka imunite mu ho hneď aj vrátili. Nehodu uzavreli policajti ako priestupok.
Posledným z poslancov Národnej rady SR, ktorý mal za volantom problém s políciou, bol Miklós Duray (SMK). Ten v apríli 2006 najskôr polícii na aute unikal, keď ho zastavili, odmietol sa podrobiť dychovej skúške na alkohol. Policajt ho na skúšku vyzval, pretože na poslancovi bolo vidieť, že pred jazdou pil. Duray priznal, že si na obed dal trochu vína.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 16:52