StoryEditor

Chrbetov rezort dočasne povedie Mikolaj

06.05.2009, 09:45
Namiesto odvolaného ministra životného prostredia Jána Chrbeta bude dočasne riadiť jeho rezort minister školstva Ján Mikolaj, taktiež nominant SNS. Prezident Ivan Gašparovič totiž dnes ráno odvolal ministra Chrbeta z funkcie.
Urobil tak po tom, ako na jeho odvolanie podal včera návrh premiér Robert Fico.

Predseda vlády včera povedal, že Chrbeta odvoláva, lebo politicky zlyhal. Ministrov odchod súvisí s predajom emisných kvót, za ktoré Slovensko získalo od švajčiarskej spoločnosti Interblue Group vyše dve miliardy korún. Predaj sa však podľa odborníkov uskutočnil pod cenu a pochybná je aj samotná firma, o ktorej sa nič nevie. Premiér Fico ministra už minulý týždeň vyzval, aby spornú zmluvu zverejnil a dokázal, že je v poriadku.

Chrbet tvrdil, že zmluvu nemôže zverejniť bez súhlasu druhej strany a namiesto toho ponúkol možnosť, aby Slovensko emisie kúpilo naspäť. Rozhodnutie však mala priniesť vláda a práve to kritizuje Fico. Podľa neho totiž každý minister nesie zodpovednosť za svoj rezort a nepotrebuje ministra, ktorý "farizejsky, alibisticky preniesie celý problém na vládu." Ako dodal premiér, "takýchto strašiakov ja nepotrebujem, ktorí sa naplašia po prvom probléme."
01 - Modified: 2003-07-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SAD Humenné skončila polrok so ziskom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:49