StoryEditor

Opozícia chce mimoriadnu schôdzu parlamentu

16.05.2008, 10:18
Aktualizované 12:25 |Opozičné SDKÚ-DS a KDH chcú zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu na tému Detského kardiocentra v Bratislave. Vládna koalícia totiž chystá jeho zlúčenie s Detskou fakultnou nemocnicou s poliklinikou v Bratislave.

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda povedal, že si od vlády vyžiadajú správu o tom, aké sú skutočné dôvody na zlúčenie dvoch nemocníc. Taktiež požiadajú o komplexnú odbornú analýzu súčasného stavu kardiocentra.

Miroslav Číž z vládneho Smeru-SD hovorí, že koalícia nebude brániť opozícii zvolávať mimoriadnu schôdzu, keďže je to ich právo. "Na druhej strane však odmietame zneužívanie inštitútu mimoriadnej schôdze Národnej rady SR opozičnými politikmi, ktorí už zo zúfalstva nevedia, čo majú robiť, aby akýmkoľvek spôsobom zaujali," dodáva Číž.

Podľa Dzurindu je mimoriadna schôdza potrebná, keďže v prípade zlúčenia dvoch nemocníc podľa neho hrozí "to najhoršie" a to odchod špičkových odborníkov z kardiocentra do zahraničia. Líder SDKÚ-DS pritom hovorí, že za snahou vlády o zlúčenie nemocníc môžu byť aj veľké peniaze, ktoré by mala dostať nemocnica. Ako ďalej povedal, sám disponuje určitými informáciami, ale tie zverejní až po tom, keď sa oboznámi s vôľou alebo nevôľou koalície diskutovať o probléme. "Uvidíme, ako sa zachová vládna väčšina," hovorí Dzurinda.

Líder KDH Pavol Hrušovský považuje za najväčšiu chybu vlády to, že nepodporila opozičný návrh, aby sa o téme aspoň rokovalo v parlamente. "Ja nie som zástancom zvolávania mimoriadnych schôdzí," vysvetľuje Hrušovský. Ten nepovažuje problém za politický, ale skôr za odborný. Podľa neho hrozí, že po zlúčení nemocníc kvalita starostlivosti, ktorú dostávaju pacienti, už nebude taká, aká je teraz. "Táto suma obáv nás zviedla k takémuto rozhodnutiu," dodáva predseda KDH. Dzurinda povedal, že ak bude nevyhnutné, dve opozičné strany sa ochotne zídu na schôdzu aj po 19.00 hodine. Hrušovský dokonca navrhol, aby verejnoprávna televízia odvisielala rokovanie v priamom prenose.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:20