StoryEditor

Lipšic: Česť Fica končí pred bránami Elektry

09.05.2008, 16:17
Exminister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH) označil premiérovu snahu prijať zákon o preukazovaní pôvodu majetku za falošnú.
Vyčíta mu, že kým prednedávnom Fico uisťoval, že Smer-SD dá na stôl 50 hlasov zahlasujúcich za zákon, dnes už hovoril niečo iné.  "Česť premiéra a jeho snaha preukazovať pôvod majetku končí pred bránami Elektry a luxusných jácht a víl na chorvátskom pobreží," povedal Lipšic. Podľa neho premiér oddialil hlasovanie o zákone v záujme zachovania stability vládnej koalície. Predseda vlády totiž oznámil, že si počká na to, ako o zákone rozhodne ústavný súd. "Jeho snaha vyhovoriť sa na stanovisko pléna je falošná," odkázal Ficovi Lipšic. "V tejto veci, ktorá je pre Fica profilová, premiér robí taktiku predstiarania tak, ako predstiera, že rieši cenu benzínu, potravín, alebo že stavia diaľnice," hovorí exminister.

Poslanec za KDH sa čudoval aj tomu, odkiaľ premiér vedel, že sa ústavný súd má na budúci týždeň zaoberať predmetným zákonom. "Ústavný súd je nezávislý orgán a nemal by vstupovať do politických problémov koalície ani opozície," myslí si Lipšic. Ako dodáva, "pri všetkej úcte k ústavného súdu nemá kompetenciu vyjadrovať sa k návrhu ústavného zákona," dodáva Daniel Lipšic. Poslanec je podľa vlastných slov zarazený, že Fico informuje nielen o tlačových konferenciách ústavného súdu, ale aj o tom, čo bude jej predmetom. Označil to za "pomerne nebezpečný precedens." Na otázku, odkiaľ mohol mať premiér takéto informácie Lipšic hovorí, že buď zo samotného súdu, "alebo možno zo SIS-ky."

Lipšic tiež kritizoval, že ústavný súd už tri roky blokuje spomínaný zákon, pričom na rozhodnutie o ňom mal dosť času. Podľa neho vláda  nemá záujem na tom, aby boli kontrolované "veľké ryby."

Práve zákon o preukazovaní pôvodu majetku sa prednedávnom javil ako možná rozbuška vládnej koalície. Kým Ficov Smer-SD hovoril o podpore zákona, opačný postoj zastávali Mečiarovci a SNS. Po dnešnej koaličnej rade však lídri všetkých troch vládnych strán demonštrovali jednotný postoj. Ako povedal Fico, nemajú problém podporiť zákon, ale počkajú si na rozhodnutie Ústavného súdu. V nasledujúcoch dňoch má totiž zasadnúť plénum súdu. Ten by mal rozhodnúť, či je možné rokovať o takmer identickom návrhu zákona, akého ústavnosť súd práve skúma. Ako povedal predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, "postoj od nás, aby sme čakali na rozhodnutie Ústavného súdu, je vedený snahou o zachovanie demokratického poriadku právneho štátu."
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:56