StoryEditor

Epidemiologička: Pandémia sa už nedá zastaviť. Slovensko má oproti západným krajinám výhodu

18.03.2020, 14:13
Nákaza novým koronavírusom sa rozšírila už po celom svete a bola vyhlásená pandémia.

Zdá sa, že v Číne sú čo sa týka koronavírusu z najhoršieho vonku. Avšak nákaza sa začala šíriť v mnohých ďalších krajinách, najmä západné štáty zaznamenávajú výrazné prírastky chorých. Čo sa teraz deje? V akej fáze je pandémia?

Máte pravdu, že rozsiahla epidémia COVID-19 v Číne, ktorá rozpútala terajšiu celosvetovú pandémiu je v súčasnosti na ústupe. Pandémia doteraz vo svete zasiahla viac ako 81-tisíc chorých od 31.12.2019 do 16.3.2020 a znamenala smrť pre 6513 obetí. Pandémia, ktorá zasiahla viac ako 170 krajín sveta už v Číne dosiahla vrchol a pomaly krivka chorobnosti klesá, Čína už hlási denne okolo 20 prípadov, hoci do konca februára bolo v Číne 70 percent z celkového počtu chorých.

Epicentrum pandémie sa teda presunulo?

Od 20.2. začali explozívne narastať prípady ochorení v severnom Taliansku a dnes Taliansko a Irán predstavujú krajiny s najväčším nárastom chorých denne. V súčasnosti je v Taliansku vyše 26-tisíc chorých, v Iráne vyše 10-tisíc pacientov. V Európe taliansky scenár začína napĺňať Španielsko s 12-tisíc aktívnymi prípadmi a Francúzsko s viac ako 7-tisíc prípadmi, takže nárast ochorení v západnej Európe je enormný.

Pri nerešpektovaní prísnych protiepidemických opatrení sa epidemický výskyt nepodarí spomaliť a predpokladá sa aj v ďalších častiach Európy najmä v súvislosti s cestovateľskými aktivitami, najmä v Taliansku, kde už k 16.3. je výrazný nárast prípadov (24 747) a do dnes zomrelo dva a pol tisíca osôb. Výrazne rastú počty nakazených aj v Španielsku, Nemecku a Francúzsku. Z okolitých krajín Slovenska najviac ochorení hlási Rakúsko - vyše 1 400, Česko - vyše 400 a Poľsko s viac ako dvomi stovkami nakazených.

Ako sa môže situácia vo svete vyvíjať v najbližších dňoch a týždňoch? Existujú nejaké scenáre? 

V oblasti Európskej únie existujú scenáre vývoja epidemiologickej situácie, dnes sú tieto krajiny s lokálnym šírením infekcie COVID-19, v niektorých už spomínaných krajinách so šírením celoštátnym. Prevalencia COVID-19 sa uvádza 3,28/100 000 obyvateľov, s maximom v Taliansku (16,3/100 000) s kulmináciou vo februári. Predpokladá sa, že koncom marca môže dosiahnuť až 100/100 00 (podobne ako v Hubei, Čína).

Čo spôsobuje šírenie nákazy v Európe?

Cestovanie v rámci Európy je zodpovedné za 94 percent ochorení. Rýchle komunitné šírenie je výsledkom žiadnych, resp. málo razantných opatrení, čo sa potvrdilo najmä v Taliansku hlavne na začiatku epidémie. Situácia sa mení každým dňom, vznikajú prípady aj v nemocnicach pri nedostatočnej izolácii suspektných prípadov a nedostatočných karanténnych opatreniach. Podľa predikcií z matematického modelovania 14-dňových kumulatívnych prípadov infekcie vyvolanej SARS-CoV-2 v Európe by väčšina štátov mala dosiahnuť scenár národného šírenia (ako v Hubei provincii) do konca marca a všetky krajiny asi do polovice apríla 2020. Veľa však závisí od protiepidemickej pripravenosti krajiny, kapacity a vybavenosti zdravotníctva, diagnostickej stratégie a kapacity krajín ako aj informovanosti a disciplíny obyvateľov.

Do akej miery sú reálne slová Angely Merkelovej, že sa nakaziť môže až 60 či 70 percent Nemcov?

Šírenie vírusu SARS-CoV-2 je veľmi rýchle, celé ľudstvo je k infekcii vnímavé, nemáme žiadnu špecifickú imunitu voči vírusu, pretože sa s ním nikdy v minulosti nestretlo. Súčasne nemáme žiadnu špecifickú liečbu ani vakcínu. Odhady počtu nakazených sú rôzne, niektorí predpokladajú infekciu u 40-70 percent populácie do konca roka 2020, veľa je však asymptomatických a miernych infekcií (80 percent), takže skutočný výskyt zachytených a potvrdených (laboratórne) je len špičkou ľadovca. Predovšetkým osvetou a karanténnymi opatreniami sa už pandémia nedá zastaviť, ale treba ju aspoň spomaliť.

Kancelárka Merkelová tento údaj vytrhla z kontextu, neudala časový horizont a faktory, ktoré môžu prispieť k nárastu chorobnosti.

Prečo sa vírus tak rozšíril v Taliansku? Spravili Taliani chybu? Robia chyby ďalšie západné štáty?

Taliansko, respektívne najmä bohaté Lombardsko nebralo vážne situáciu v COVID-19 od začiatku epidémie, neimplementovali opatrenia, neizolovali pacientov. Neuzavreli lyžiarske strediská, odkiaľ pri veľkej kumulácii infikovaných sa nákaza ľahko šírila ďalej a v priebehu troch týždňov vyústila do explozívnej epidémie a z lokálneho šírenia nákazy sa dostala na úroveň národnú. Súčasne sa ukázal nedostatok ARO oddelení, špecializovaných JIS na záchranu životov väčšinou starých ľudí umelou pľúcnou ventiláciou. Taliansko patrí medzi krajiny s najväčším podielom starých ľudí v Európe.

Ďalšie západné krajiny neskoro zatvárali letiská, nevenovali sa cezhraničnej kontrole cestovateľov a celkovo včasným protiepidemickým opatreniam.

Je možné, že vzhľadom na inkubačnú dobu ochorenia je aktuálne na Slovensku viac nakazených, ako oficiálne potvrdený počet? Ak áno, dá sa nejako približne vyčísliť počet prípadov, o ktorých sa nevie?

Ako som už spomínala, počet infikovaných bude narastať, počas relatívne dlhej inkubačnej doby sú mnohé nerozpoznané prípady, pretože osoby sú bez príznakov, ale môžu šíriť nákazu. Veľmi dôležité je v okolí diagnostikovaných prípadov vyhľadať osoby, s ktorými boli chorí v kontakte ostatných 14 dňoch a izolovať ich a diagnostikovať. Ukázalo sa , že niektorí jedinci vylučujú vírus aj dlhšie ako po túto dobu a vírus sa našiel aj stolici, preto sa zdôrazňuje dezinfekcia rúk. Ešte nie sú dostatočné dôkazy na to, aby sa uvádzala podstatne dlhšia infekčnosť chorých ako doba izolácie 14 dní. Takže je možné, že veľkú časť nakazených nepoznáme. Z tohto pohľadu sa treba v kontakte s kýmkoľvek správať ako keby bol infikovaný, to znamená nosiť rúško a zabrániť sociálnym kontaktom. Najviac ohrozenou skupinou sú zdravotníci, pri ich vyššej chorobnosti môže zdravotníctvo kolabovať. Dôležité je dodržiavať zásady hygienicko-epidemiologického režimu v ambulanciách a nemocniciach.

Na čo sa majú Slováci pripraviť, ak sa nákaza začne šíriť? Mohlo by napríklad pomôcť aj vyhlásenie výnimočného stavu vrátane obmedzenia pohybu vo verejných priestoroch, ako sa to už deje v Česku alebo tu už je príliš radikálne riešenie?

Na Slovensku sa dosť rýchlo začali opatrenia, aby sa zamedzilo importovaniu nákazy a šíreniu COVID-19 osvetou v populácii. Zatvorili sa školy a predškolské zariadenia, domovy dôchodcov, vydal sa zákaz hromadných akcií, zatvorili sa veľké nákupné strediská a zostali otvorené len predajne potravín, drogérie a zdravotníckych pomôcok. Premiér v súčinnosti s hlavným hygienikom vyhlásil výnimočný stav so zákazom cestovania a cezhraničnou kontrolu a v súčasnosti aj stav núdze najmä na posilnenie zdravotnej starostlivosti. Každým dňom prichádzajú nové nariadenia a usmernenia. Všetci Slováci vracajúci sa z cudziny sú v karanténe 14 dní. Dôležitá je informovanosť obyvateľstva a ich disciplinovanosť v napĺňaní nariadení vlády SR.

01 - Modified: 2020-03-17 15:21:44 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus: Krízu preň nečakáme, pri investíciách nepanikárte 02 - Modified: 2020-03-17 15:23:45 - Feat.: 0 - Title: Šramko o dopadoch koronavírusu: Je to šok, ktorý nikto nečakal. Teraz nemôže mať prioritu vyrovnaný rozpočet 03 - Modified: 2020-03-17 15:51:58 - Feat.: 0 - Title: Obmedzenia pre motoristov. Ako kvôli koronavírusu fungujú servisy, predajne či poisťovne? 04 - Modified: 2020-03-17 16:11:26 - Feat.: 0 - Title: Česko má na dosah liek proti koronavírusu. Mohol by poň letieť špeciál, povedal Babiš 05 - Modified: 2020-03-23 12:32:01 - Feat.: 0 - Title: Veľký prehľad: Čo všetko vieme a nevieme o koronavíruse. Na toto doteraz prišla veda 06 - Modified: 2020-04-24 17:40:20 - Feat.: 0 - Title: Miesto, kde sa to všetko začalo. Prečo Čína tajila silu koronavírusu? 07 - Modified: 2020-03-18 19:15:50 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus na Slovensku: Pellegrini povedal, kedy by prichádzal do úvahy zákaz vychádzania
01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:58