StoryEditor

O lepšej SNS sú pochybnosti

17.02.2008, 23:00
Stavanie dvojkrížov z peňazí, ktoré vyhrajú v súdnych sporoch s politikmi SMK. Zrušenie ôsmich krajov, ktoré by okrem iného poškodilo postavenie menšín. Ale aj viac hodín slovenčiny pre maďarských žiakov.

Aj takto vyzerá menšinová politika a presadzovanie národnoštátnych záujmov v podaní SNS. Predstavitelia národniarov to HN potvrdili len pár dní po tom, ako sa ich líder Ján Slota zaviazal, že on a jeho strana nepôjdu proti menšinám na Slovensku. Práve Slotove výroky v minulosti skomplikovali návrat Smeru-SD medzi eurosocialistov.

Smer-SD Slotovi dôveruje, že sľub dodrží. Vicepremiér pre národnostné menšiny Dušan Čaplovič dokonca tvrdí, že problémom nebol Slota, ale médiá. "Médiá by si jednoducho nemali všímať niektoré jeho výroky. Veď on len hovorí, ale nekoná tak." Politologička Darina Malová nepredpokladá, že by sa Slota mohol po rokoch v politike zásadne zmeniť. Utlmiť ho by sa podľa nej podarilo Smeru len vtedy, keby prestal komunikovať s médiami. S tými má komplikované vzťahy už dlhší čas - s Hospodárskymi novinami napríklad odmieta komunikovať.

Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová tvrdí, že Slotov list eurosocialistom nepredstavuje žiadny nový záväzok národniarov. "Je to len deklarovanie programu SNS. Je to ďalší krok k odstraňovaniu cielených nepravdivých informácii o politike SNS." Podľa nej pôsobenie SNS vo vláde je zamerané na presadzovanie národnoštátnych záujmov.

"SNS vždy hovorila, že menšiny majú svoj priestor, ale, samozrejme, že nie na úkor niekoho druhého," tvrdí Belousovová. Podľa bývalého šéfa SMK Bélu Bugára konkrétna politika SNS tomu nenasvedčuje. "Keď si zoberiete napríklad návrh, kde na úkor vyučovania materinského jazyka, teda maďarského, od prvého ročníka by zaviedli ten istý počet slovenského jazyka." Minister školstva Ján Mikolaj z SNS už potvrdil, že na školách s vyučovacím jazykom maďarským budú mať šesť hodín maďarčiny a rovnaký počet slovenčiny. Istý stále nie je ani osud maďarskej univerzity v Komárne. Ministerstvo školstva tvrdí, že zatiaľ stále nevie odpovedať na základné otázky - či univerzita dostane peniaze, koľko peňazí, či jej zostane status univerzity. Vicepremiér Dušan Čaplovič pre HN povedal, že univerzita musí dostať peniaze. "Ministerstvo školstva nevyvíja zámerne kroky, ktoré by mohli viesť k zrušeniu komárňanskej univerzity," uviedla hovorkyňa Dana Španková.


Predstavitelia SNS a obce Čerhov inštalovali na železobetónovom slovenskom dvojkríži tabuľu pri príležitosti 15. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky.
Snímka: SITA



Dvojkríže zaplatí Duray a Csáky
Národniari plánujú vyvíjať ďalšie iniciatívy. Belousovová HN potvrdila, že už čoskoro začnú na území Slovenska vyrastať nové dvojkríže - aj na južnom Slovensku. Paradoxom však je, že ich výstavbu možno zaplatia Maďari. SNS chce kríže stavať za peniaze, ktoré vysúdila od poslanca SMK Miklósa Duraya. Milión, ktorý im odklepol súd, vraj nestačí. Od Duraya budú žiadať ešte viac. "Tá suma bude použitá na dobrú vec. Napríklad chcem, aby sa aj z týchto jeho peňazí postavil ďalší dvojkríž na Slovensku," povedala Belousovová. Ďalšie peniaze chce SNS vysúdiť aj od ďalšieho politika SMK - predsedu Pála Csákyho. Obaja politici maďarskej koalície majú problém kvôli výrokom na adresu národniarov. Prvý označil SNS za fašistickú stranu, druhý za extrémistickú a ultranacionalistickú. "To ako nás nazývajú sú klamstvá. To sú práve tie cielené dezinformácie a stokrát opakovaná lož sa môže stať pravdou. My sa dôrazne bránime cestami, ktoré sú v demokracii a právnych štátoch obvyklé," vysvetľuje reakciu SNS Belousovová.

Tri kraje stačia
Koalícia sa bude čoskoro zaoberať ďalším návrhom z dielne SNS. Osem krajov chcú národniari zúžiť na tri. "Je to v súlade s naším programom a korešponduje aj s programovým vyhlásením vlády, pretože by to znamenalo veľké ekonomické úspory," vysvetľuje Belousovová. Odborník na štátnu správu Viktor Nižňanský však varuje - tri kraje okrem iného poškodia menšiny na Slovensku. "Zmení sa zastúpenie menšín v krajskom parlamente. Bude to väčšie územie, takže centrá budú ďalej od života národnostných menšín." Podľa neho to môže ohroziť aj prílev peňazí do oblastí, kde žijú národnostné menšiny. "Neexistuje obec, v ktorej by žili len národnostné menšiny. Máme záujem robiť nie regionálnu, ale štátnu politiku," obhajovala podpredsedníčka národniarov.

Slota sa nezmení
Podľa politologičky Dariny Malovej Slota nedokáže zmeniť svoju politiku. "Pre Jána Slotu to znamená skrotiť svoj temperament a mať pod kontrolou svoje vyjadrovanie, čo sa dá len vtedy, keď nebude vôbec komunikovať s médiami," skonštatovala pre HN. Smer mu však verí. "Čo sa týka pána Slotu, považujem to za výrazné pozitívne gesto, pevne verím, že ten záväzok, ktorý bol daný, že sa bude ten záväzok aj realizovať," vyhlásil Čaplovič. Aj podľa neho za veľa môžu médiá a mohli by pomôcť. "Na Slovensku sa by sa nemali medializovať niektoré vyjadrenia, ktoré by boli v rozpore s kultúrou myslenia, ale nikdy neohrozovali žiadnu menšinu." Slota je vraj politik, ktorý iba hovorí, ale nekoná.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 00:36