StoryEditor

SR by mohlo poskytnúť peniaze rodinám nakazených líbyjských detí

15.07.2007, 08:08
Autor:
TASRTASR
Slovensko by mohlo poskytnúť finančné prostriedky líbyjským rodinám detí nakazených vírusom HIV v prípade, že nám Líbya vráti dlh. O konečnej forme podpory však rozhodne vláda SR.

V reakcii na dnešné informácie francúzskeho denníka Le Figaro o tom TASR informovala hovorkyňa Smeru-SD Katarína Kližanová-Rýsová.

Počas návštevy Líbye vo februári rokoval premiér Robert Fico aj o vrátení dlhu, ktorý má táto krajina voči Slovensku. Štátni tajomníci ministerstiev financií podpísali memorandum, ktoré by malo doriešiť aj túto otázku. "Súčasťou týchto rozhovorov bola aj otázka, či by aj časť peňazí z vráteného dlhu nemohla byť potom poskytnutá rodinám týchto detí," dodala Kližanová-Rýsová.

Arabská krajina dlhuje Slovensku 130 miliónov USD, čo je v prepočte takmer 3,4 miliardy korún. Podľa francúzskeho denníka Le Figaro má Bulharsko, Slovensko, Chorvátsko a Česká republika zaplatiť 400 miliónov dolárov (9,7 miliardy Sk) rodinám vyše 400 detí, ktorých infikovanie údajne zapríčinilo päť bulharských zdravotných sestier a palestínsky lekár. Suma má byť odpísaná z peňazí, ktoré Líbya dlhuje týmto štyrom krajinám.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí SR Ján Škoda uviedol pre TASR, že o takomto riešení nemá informácie. Riešenie prostredníctvom líbyjského dlhu však označil za jedno z možných.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 16:01