TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Jedna vládna strana si vytvorila vlastné pravidlá, nemôže si uzurpovať všetko, tvrdí Šeliga

28.05.2020, 18:34
Autor:
TASRTASR
Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga reagoval na informáciu o obsadzovaní štátnych podnikov a úradov.

Zodpovednosť za občanov a krajinu nesú štyri koaličné strany, jedna strana si nemôže uzurpovať všetko.

Vyhlásil to podpredseda strany Za ľudí a parlamentu Juraj Šeliga v reakcii na informáciu o obsadzovaní štátnych podnikov a úradov.

​Poslanec za Smer Matúš Šutaj Eštok vo štvrtok upozornil na to, že OĽaNO plánuje vymeniť všetkých 72 prednostov obvodných úradov "na základe netransparentných a neprofesionálnych výberových kritérií".

Šeliga hovorí o vlastných komisiách

Šeliga na sociálnej sieti uviedol, že namiesto transparentnosti si jedna vládna strana vytvorila vlastné komisie s vlastnými pravidlami o obsadzovaní postov.

"Sľubovali sme my, ale aj iní, transparentné výberové konania do inštitúcií a orgánov. Namiesto transparentnosti si však jedna strana vytvorila vlastné komisie s vlastnými pravidlami, ktoré rozhodujú o tom, kto bude ovládať ktorý úrad. Toto nie je dobrý signál pre verejnosť, ani pre nás - koaličných partnerov," napísal.

Podpredseda parlamentu skonštatoval, že vládne strany musia spoločne niesť zodpovednosť a ukázať verejnosti, že to s otvoreným vládnutím myslia vážne.

Za ľudí budú hovoriť o dodržiavaní dohody

Šeliga upozornil, že sa v strane Za ľudí budú rozprávať aj o tom, ako sa dodržiava koaličná dohoda.

"Aký je náš podiel na správe krajiny a ako aplikujeme princípy otvoreného vládnutia. Ak máme spoluzodpovednosť za Slovensko, a tú máme, musíme ju aj prakticky prevziať," doplnil.

Šutaj Eštok vo štvrtok vyzval premiéra Igora Matoviča, ako aj jeho hnutie, aby urobili verejné vypočutie na miesta prednostov obvodných úradov, aby tak zabezpečili transparentný a profesionálny výber.

Poslanec sa obáva, že posty obsadia nominanti na základe procesu, ktorý bude organizovať OĽaNO.

Úrad vlády ani OĽaNO zatiaľ na otázky TASR k tejto téme nereagovali.

01 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 02 - Modified: 2024-04-03 11:27:03 - Feat.: - Title: Strana Za ľudí podporila Korčoka. Pellegrini podľa Remišovej mohol porušiť ústavný zákon, žiada vysvetlenie 03 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Pellegrini sa bojí diskutovať s Matovičom. Odliv členov z hnutia je len bublina, hovorí Šipoš (rozhovor) 05 - Modified: 2024-02-14 23:00:52 - Feat.: - Title: Exposlanec OĽaNO kritizuje Matovičovo hnutie: Najprv mi ponúkli prácu, po kritike na sneme mi ju však zrušili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:50