StoryEditor

Chýba plán zmierenia

04.11.2007, 23:00

Ako vnímate súčasné slovensko-maďarské vzťahy?
Súčasné slovensko-maďarské vzťahy sú napäté, veľmi napäté. Je tu niekoľko problémov, ktoré sa nahromadili popri už existujúcich problémoch v minulých mesiacoch.

Mohli by ste konkretizovať?
Hlavne Benešove dekréty, urážlivé vyhlásenia, ktoré odzneli počas diskusií v posledných mesiacoch v súvislosti s národnými témami.

V čom spočíva ten najväčší problém?
Najväčší problém spočíva v Benešových dekrétoch.

Prečo?
Povedzme, že nejaký slovenský čitateľ, ak chce, môže si to predstaviť tak, že by sa to týkalo Slovákov. Že by kolektívna vina bola uvalená na Slovákov a bola by vyhlásená za neviditeľnú a nejasnú aj na začiatku 21. storočia. Ako by to vnímala väčšina verejnosti? To si treba vedieť predstaviť. Jednoducho je to ľudskoprávna otázka, ktorá dokedy nebude slušne a spravodlivo vyriešená, stále sa bude dostávať na povrch.

Nenesú vinu na zhoršení vzťahov aj politici na oboch stranách?
Myslím si, že politik pán Csáky, keď s tým vyšiel v auguste, bol to nepripravený a do veľkej miery nepremyslený krok. Ale keby nebol vyšiel s tým v auguste, určite by s tým bol vyšiel na jeseň, alebo neskôr.

Nevyprovokoval to teda?
To nie je provokácia. Provokácia sa vzťahuje na také politické udalosti, ktorých úlohou je len dráždiť súčasný stav. Tu však ide o ľudský problém, ktorý z času na čas vylezie. Samozrejme, objaví sa to v súvislosti s konkrétnymi politickými záujmami, ale jeho morálna podstata je oveľa hlbšia. Vyšlo to na hladinu už pred tým, a to zásluhou predsedu SNS, len vtedy ešte prebiehali mocenské boje v SMK, takže strana ako taká na to nereagovala. A to konkrétne vtedy, keď Slota zagratuloval Čechom, že s Nemcami urobili to, čo sa Slovákom nepodarilo s Maďarmi. To veľmi zarezonovalo v maďarskej verejnosti na Slovensku. Potom to už bola len otázka času, kedy to vybuchne.

Čo je potrebné urobiť, aby sa slovensko-maďarské vzťahy zlepšili?
Konkrétne kroky zmierenia. Bolo by potrebné vypracovať plán zmierenia.

Aký plán?
Je na to viacero európskych príkladov, keď zmierenie prebehne nielen medzi politikmi, ale medzi ľuďmi, v našom prípade ľudom slovenským a ľudom maďarským. Je tu jeden dôležitý problém v celom tomto procese, a to je otázka národnostných menšín. Do takého programu totiž musí patriť aj to, že národnostné menšiny majú dostať všetky potrebné práva na spolužitie.

Podarí sa niekedy túto situáciu vyriešiť?
Podarí. Som z toho hľadiska dlhodobo optimista. Myslím si, že sa to podarí. Prežívame určitú fázu vývoja nacionalizmu. Túto fázu už západné štáty prekonali. V prevažnej väčšine krajín Európskej únie je otázka menšín vyriešená.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:02