TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

V prípade vraždy poslanca Rakovského padol rozsudok. Muž, ktorý bol obžalovaný, je nevinný

18.06.2020, 09:30
Autor:
TASRTASR
Predseda senátu pripomenul, že sa polícii a prokuratúre nepodarilo zistiť ani len hypotézu skutočného motívu vraždy.

Peter P. je nevinný v kauze úkladnej vraždy mestského poslanca a advokáta Mareka Rakovského, ktorú mal spáchať v roku 2013 v Žiari nad Hronom.

Rozhodol o tom senát Špecializovaného trestného súdu pod vedením Ivana Matela. Rozsudok nie je právoplatný.

„Nebolo dokázané, že skutok spáchal obžalovaný,“ uviedol v odôvodnení rozsudku predseda senátu Matel.

Sudca poukazoval na množstvo neurčitostí v obžalobe, ktorú podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. „Presne nezistený čas, doposiaľ nestotožnené motorové vozidlo, doposiaľ nezistené osoby, doposiaľ nezistený nástražný výbušný systém, doposiaľ nezistený spôsob pripevnenia,“ citoval Matel nepresnosti.

Nepodarilo sa zistiť ani len hypotézu

Predseda senátu tiež pripomenul, že sa polícii a prokuratúre nepodarilo zistiť ani len hypotézu skutočného motívu vraždy. „Aj prokurátor si je vedomý neucelenosti skutkových zistení,“ myslí si Matel.

"Rozsudok nemôže stáť v rozhodujúcej miere na výpovedi anonymných svedkov," doplnil predseda senátu v odôvodnení rozsudku a odkazoval pritom na judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva.

Za rozhodujúcu mieru považuje Matel aj tento prípad, vzhľadom na to, že bola výpoveď utajeného svedka jediným dôkazom spolu s údajnou pachovou stopou, ktorý by mohol usvedčiť obžalovaného.

Použili nástražný výbušný systém

Z vraždy, ktorá sa odohrala v júli 2013, keď poslanec zahynul pri výbuchu svojho auta, obžalovali Petra P. Ten vinu odmietol a zavraždeného podľa vlastných výpovedí vôbec nepoznal.

Pri atentáte použili nástražný výbušný systém, ktorý umiestnili na spodnej časti jeho vozidla. Počas jazdy vozidlo vybuchlo a poslanec utrpel devastačné zranenia, ktorým na mieste podľahol.

01 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 02 - Modified: 2024-03-27 09:19:39 - Feat.: - Title: Mladú Slovenku odsúdili v Rakúsku za vraždu seniora. Odvolávala sa na prostitúciu, drogy a schizofréniu, psychiatrička to videla inak 03 - Modified: 2024-03-26 16:51:19 - Feat.: - Title: V Rakúsku odsúduli opatrovateľku zo Slovenska za vraždu na 20 rokov za mrežami 04 - Modified: 2024-03-26 08:00:00 - Feat.: - Title: Netflix prichádza s peckou pre milovníkov krimi. Jennifer si najala vrahov, aby zabili jej rodičov, mala na to niekoľko dôvodov 05 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:13