StoryEditor

Privatizačná zmluva SPP je podľa Mečiara neplatná

05.02.2008, 16:19
Autor:
SITASITA
Podľa šéfa ĽS-HZDS Slovensko predalo zahraničnému investorovi viac ako deklarovaných 49 % akcií SPP, pretože bývalá vláda podpísala s investorom transakčné dokumenty, v ktorých sa zrieka rozhodovacích právomocí vo firme.

Podľa poslanca Národnej rady SR za ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara je zmluva o privatizácii Slovenského plynárenského priemyslu, a.s. (SPP) neplatná. "Vzhľadom na to, že sa nepredalo len 49 % akcií, nie sú garantované nároky na výnosy, nie je garantovaný výkon správy veci, mám za to, že zmluva ako celok je od začiatku neplatná. Aby sme to preukázali, musíme ísť do Anglicka, na rozhodcovskú komisiu, ktorá nám podľa anglického práva povie, či slovenské právo uznajú za rozhodujúce alebo nie," povedal Mečiar v parlamentnej rozprave o Správe o priebehu privatizácie SPP. Dodal však, že v súčasnosti nechce riešiť otázku vzťahov k investorom, ale politickú zodpovednosť predstaviteľov vlády, ktorí predávali SPP.

Podľa šéfa ĽS-HZDS Slovensko predalo zahraničnému investorovi viac ako deklarovaných 49 % akcií SPP, pretože bývalá vláda podpísala s investorom transakčné dokumenty, v ktorých sa zrieka rozhodovacích právomocí vo firme. "Akcionárske zmluvy sú urobené tak, že vyše 90 % môžu s majetkom nadobúdať investori. Štátu zostalo tak 5 až 10 %, do ktorých môže hovoriť. Aký je to vyvážený vzťah medzi majoritným a minoritným akcionárom?" povedal Mečiar. Podľa neho Slovenská republika, ktorá vlastní 51 % akcií SPP, je tak pri riadení spoločnosti SPP iba poradcom 49-percentného majiteľa.

V privatizačných zmluvách sa podľa Mečiara nachádza aj zaujímavá stať, a to výhrada zvrchovanosti.
"Výhrada zvrchovanosti znamená, že v prípade uplatnenia náhrady sa Slovensko zrieka zvrchovanosti, okrem objektov zastupiteľských úradov. Čiže zahraničný účastník môže prísť na ministerstvo obrany a povedať, že tento pluk si beriem. Vláda vlastne súhlasila, že si investor môže prísť aj na úrad vlády po písacie stroje," vysvetlil Mečiar.

Mečiar tiež vyhlásil, že cenu za 49 % akcií SPP vo výške 2,7 mld. USD bývalá vláda umelo nastavila smerom dole. "Slovensko tranzit predávalo za 60 až 70 % menej ako okolité štáty. To znamená, že bývalá vláda pre privatizujúcich iba vyrovnaním cien urobila vatu o 60 až 80 % vyššiu a umožnila výnosovú metódu degradovať na stratovú a tým zraziť a znížiť cenu podniku dole. To je kvalifikovaný podvod. Tento jeden podvod spôsobil viac finančných škôd ako to, čo terajšia opozícia o mne povedala za všetky roky vládnutia," konštatoval Mečiar.

Po Mečiarovom vystúpení poznamenal jeho stranícky kolega Ján Kovarčík, že spôsob, akým budú médiá informovať o tomto príspevku, bude mať pre ĽS-HZDS vplyv na jeho postoj k tlačovému zákonu. "Neočistili ste sa, paprče zostali špinavé," uviedol smerom k predstaviteľom bývalej vlády na záver rozpravy o Správe o priebehu privatizácie SPP minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:03