StoryEditor

Študenti v lete zarobia. Napriek kríze

26.05.2009, 16:25
Koľko peňazí vám za dva mesiace práce pribudne na účte a aké sú životné náklady v Bratislave? Prvým krokom k tomu, aby ste si cez leto čo najviac zarobili je začať si hľadať prácu čo najskôr.

"Študenti majú najväčší záujem o administratívne, pomocné a asistentské práce," vysvetľuje pre HNonline Lucia Burianová, PR manažérka pracovnej agentúry Profesia.

Najslabšie zaplatené sú naďalej manuálne práce, lepšie sa dá zarobiť pri práci, ktorá vyžaduje dobrú komunikáciu. Na najznámejšom internetovom portáli www.brigada.sk je na výber niekoľko ponúk na operátora call centra. Práve pre takúto prácu sa rozhoduje veľa študentov. Požiadavkou je komunikatívnosť, chuť učiť sa nové veci a ovládanie spisovného slovenského jazyka. Hodinová mzda sa pohybuje od 2,50 až do 4 eur.

Jazyky sa vyplatia
Študenti, ovládajúci prácu s počítačom a hovoriaci aktívne aspoň jedným cudzím jazykom zarobia oveľa viac. Na portáloch ponúkajúcich brigády možno nájsť prácu, kde sa komunikuje s klientmi v anglickom či nemeckom jazyku. Ponúkaná mesačná mzda je 800 až 900 eur. Tu síce už nejde o brigádu, ale študenti externého štúdia môžu v týchto pozíciách pokračovať aj po letných mesiacoch. Podobné mzdy sú uvádzané aj pri administratívnych prácach, pri ktorých je potrebná znalosť aspoň jedného cudzieho jazyka.

Ak má študent záujem o vážnejšiu prácu na dlhšiu dobu, väčšinou ho neminie ani prísny konkurz. Burianová radí okrem poznatkov o náplni práce či pracovných podmienkach v prvom rade venovať dosť času kvalitnému životopisu, pripraviť sa na pohovor a naštudovať si informácie o spoločnosti, v ktorej si hľadáte prácu.

 


Smer študentské mestečko
Najlepším riešením v otázke ubytovania sú študentské domovy, ktoré síce v letných mesiacoch zdražia ceny oproti školskému roku, stále sú však lacnejšie, ako hostely či privátne ubytovanie. V Šudentskom domove Ľudovíta Štúra v Mlynskej doline si izbu vybavte čo najskôr. Ako hovorí pre HNonline riaditeľ študentského domova Róbert Gula, "posledné dva roky je naša kapacita vyťažená do maxima." Najlacnejšia je trojlôžková izba na starých átriových domkoch, kde v prípade, ak tu strávite viac ako 21 dní, za jednu noc zaplatíte 4 eurá (120 Sk). Ušetríte, ak ste študentom denného štúdia. V Mlynskej doline na to dostanete až 50 percentnú zľavu z ceny každej izby.

 

Zárobky:

  • operátor call centra - 2-6 eur/hod
  • predajca zájazdov - 300 - 600 eur/mesiac
  • anketár - 3,30 eur/dotazník
  • komunikácia s klientmi v NJ, AJ jazyku - 800-900 eur/ mesiac
  • administratívne práce so znalosťou aspoň 1 cudzieho jazyka - 800-1000 eur/mesiac
  • čašník - 450-600 eur/mesiac
  • pomoc v kuchyni - 450-500 eur/mesiac
  • upratovačka - 3 eurá/hod
  • hosteska - 8 eur/hod

zdroj: profesia.sk, brigada.sk

Študentské karty sú výhodou
V Študentskom domove Mladosť v Mlynskej doline vás izby vyjdú o pár desiatok korún drahšie.

Ak ste študentom Slovenskej technickej univerzity, či Univerzity Komenského a ostanete tu na viac ako 15 dní, za trojlôžkovú izbu zaplatíte 3,82 eur za noc (160 Sk). "Obsadenosť bola vzhľadom na vyčlenené kapacity kolísavá, pričom najväčší záujem o ubytovanie bol sústredený počas celého júla do polovice augusta," hovorí pre HNonline riaditeľ internátov František Hegedüs.

Ceny v lete oproti školskému roku zvyšuje aj internát Mladá Garda na Račianskej. Ak tu ostanete na viac ako 15 nocí a ste študentom STU, jednolôžková izba vás vyjde na 3,98 eur na noc (120 Sk) a za dvojlôžkovú zaplatíte 3,32 eur (100 Sk). Ako hovorí Jaroslava Poláková, riaditeľka študentského domova Mladá Garda, "máme kapacitu 1400 miest a v lete máme približne 300 miest obsadených."

Príjmy a výdavky študenta

  • študent pracuje v Bratislave dva mesiace - júl a august
  • ubytuje sa v najlacnejšej izbe v ŠD Ľ. Štúra. Vyberie si trojlôžkovú izbu na starých "átriákoch". Po odrátaní 50-percentnej zľavy zaplatí za 62 nocí 104,2 eura (3139 Sk)
  • pracuje ako operátor v call centre. Podľa aktuálnych ponúk na www.profesia.sk sú mzdy medzi 2-6 eurami
  • pri zárobku 3 eurá za hodinu a odpracovaní 6 hodín denne 5 dní v týždni, zarobí 18 eur denne, čo predstavuje 720 eur (21 690 Sk) za dva mesiace
  • ak odrátame cenu za internát, ostane mu 616 eur (18 558 Sk)
  • za jedlo jednotlivec v priemere minie 5-6 eur za deň, čiže približne 300 eur za dva mesiace
  • študentovi ostane na ďalšie výdavky 316 eur (9279 Sk)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:10