TASR, koláž HN
StoryEditor

Nie je pravda, že Matovič sa nechce vzdať pozície premiéra, tvrdí Heger

28.03.2021, 13:57
Autor:
TASRTASR
Rokovania o budúcnosti koalície by mali podľa Hegera pokračovať v nedeľu poobede alebo večer.

Momentálne je diskusia o tom, komu ešte záleží na tom, aby táto vláda pokračovala. Minister financií SR a dočasný šéf rezortu zdravotníctva i školstva Eduard Heger (OĽANO) to uviedol v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico zdôraznil, že „táto vláda bola od začiatku odsúdená na neúspech“.

Heger povedal, že pri rokovacom stole sú tri strany. „Za celé hnutie OĽANO môžem povedať, že nám na tom veľmi záleží, rovnako to deklaruje aj Sme rodina a vidieť to aj na Za ľudí,“ podotkol s tým, že postoj SaS nekomentuje. Rokovania by mali podľa jeho slov pokračovať v nedeľu poobede alebo večer.

Ako je to s Matovičom 

Heger zdôraznil, že nie je pravda, že by sa nechcel Igor Matovič (OĽANO) vzdať pozície premiéra. V rámci prípadnej ponuky na premiérsky post nechcel predbiehať sled udalostí. „Ak bude takáto otázka na stole, postavím sa jej čelom,“ zopakoval.

„Nás nezaujíma konflikt, ktorý prebieha vnútri vládnej koalície,“ vyhlásil Fico. Vládnu krízu nazval telenovelou, ktorá nemá konca kraja. „Ničnerobenie a konflikty spôsobili, že vymrelo jedno mesto veľkosti Banskej Štiavnice,“ zdôraznil.

„Je úplne legitímne a správne, keď sa opozícia obracia na Ústavný súd,“ uviedol predseda Smeru-SD k podaniu podnetu, aby posúdil Ústavný súd SR ústavnosť opätovného predĺženia núdzového stavu. Heger považuje predĺženie núdzového stavu vzhľadom k počtu hospitalizovaných za nevyhnutné.

„Spochybňovanie opatrení prináša aj zneistenie občanov. Na tom potom profituje a parazituje opozícia, ktorá vnáša Ficom a Pellegrinim spochybňovanie a nepokoj,“ dodal Heger. Navodzuje sa tým podľa neho atmosféra potreby predčasných parlamentných volieb.

Referendum za predčasné voľby 

Fico zdôraznil, že už majú takmer 400-tisíc podpisov za referendum o predčasných voľbách. Nechcel konkretizovať, či ich odovzdajú prezidentke pred alebo po Veľkej noci. Výsledok referenda je podľa neho záväzný.

„Nie je možné danú situáciu zvládnuť tak, že nebudeme mať stabilnú politickú formáciu,“ zdôraznil. Myslí si, že na zabezpečenie politickej stability je potrebné opätovne rozdať karty, pod čím rozumie nové parlamentné voľby. Ako ďalej uviedol, iniciovať hlasovanie o vyhlásení nedôvery vláde nemá význam.

Heger povedal, že ďalší balík kompenzačných opatrení v súvislosti s pandémiou by mal byť schválený na budúcotýždňovej schôdzi Národnej rady. Zdôraznil, že krízová pomoc štátu je oproti krízam z minulosti neporovnateľne väčšia.

„Pripravenú máme pomoc cestovnému ruchu, odklady, pomoc kultúre či nájmom,“ podotkol.

Fico reagoval, že pomoc gastronomickým prevádzkam nefunguje. „Ak niekto zatvorí na základe pandemického stavu všetky gastroprevádzky, musí ponúknuť pomoc a na konci prijať odškodňovací zákon,“ uviedol.

01 - Modified: 2021-03-25 16:50:40 - Feat.: 0 - Title: Vývoj krízy: Toto sú možnosti pre novú koalíciu, ktoré boli v hre 02 - Modified: 2021-03-26 10:42:00 - Feat.: 0 - Title: Koaličná kríza: Cez víkend to chceme vyriešiť. Budem rokovať so SaS, tvrdí Heger 03 - Modified: 2021-03-27 10:39:22 - Feat.: 0 - Title: Koniec Matoviča ako premiéra má byť spečatený. Koalícia nepočíta s tým, že zostane, tvrdí Šeliga
01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:49