StoryEditor

Školský zákon dnes prešiel očistou

05.05.2008, 17:03
Čistenie školského zákona. Tak by sa dalo nazvať dnešné zasadnutie školského parlamentného výboru, na ktorom jeho členovia presadili okolo 200 návrhov k školskému zákonu ministra školstva za SNS Jána Mikolaja.
Minister tvrdí, že návrh nebol zle pripravený, len ho "vyčisťujú do úplného detailu" a "s kľudným svedomím" ho posiela do pléna.

Vo výbore prešlo, že slovenčina ako štátny jazyk by sa mala na školách pre maďarskú menšinu učiť "v rozsahu vyučovania potrebného na jeho osvojenie". Pôvodne sa mala učiť v rozsahu vyučovania maďarčiny. "Ja si myslím, že sa neuskutočnil žiaden ústupok, je to spresňujúca dikcia toho, čo bolo doteraz," povedal Mikolaj. V schválenej pracovnej verzii štátneho vzdelávacieho programu je napísaný rovnaký počet hodín slovenčiny ako maďarčiny.

Minister však ani po dnešných úpravách neplánuje meniť počty hodín v štátnom programe. "Nebola taká požiadavka," dodal Mikolaj s tým, že pomer hodín pre výučbu jazykov nesmú určovať politici, ale odborníci. Exminister školstva za SMK László Szigeti označil tento návrh za "prijateľnejšiu verziu," ale úplne spokojný stále nie je. Ako však povedal, teraz aspoň nehrozí, aby minister nariadil vyššiu hodinovú dotáciu slovenčiny, než maďarčiny. Sigeti však dodal, že nesúhlasí so súčasným znením štátneho vzdelávacieho programu a "v tomto rozsahu SMK za zákon nemôže hlasovať," uviedol Szigeti.  

Výbor taktiež vyšiel v ústrety SMK a prijal ich návrh, aby školskí inšpektori vykonávajúci kontroly na menšinových školách ovládali ich jazyk. Výučbu aj z kníh neschválených rezortom školstva však SMK nepresadila. "Učebnice zostávajú pod odbornou kontrolou štátu, ale učebné texty či pracovné zošity by sa mali môcť používať akékoľvek. To, čo sa v učebniciach píše a čo sa deti učia, musí byť pod odbornou kontrolou, inak nastane chaos," hovorí Mikolaj.
 
O osude zákona sa rozhodne na májovej schôdzi, ktorá sa začne už na budúci týždeň. Výbor dnes prijal uznesenie, aby ho poslanci schválili. Proti boli len SDKÚ-DS a KDH, SMK sa zdržala. Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar minulý týždeň vyjadril nespokojnosť s Mikolajovým návrhom. Podľa neho o ňom ešte bude musieť koalícia rokovať. Tvrdil, že na začiatku schôdze ĽS-HZDS príde s požiadavkou, aby sa o návrhu rokovalo až na konci schôdze. Mikolaj nevedel povedať, či ĽS-HZDS súhlasí so zmenami, ktoré prešli vo výbore.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 08:15