StoryEditor

Zákon o pôvode majetku: Koalícia si počká na Ústavný súd

09.05.2008, 11:27
Aktualizované 14:00 Vládna koalícia si ohľadom zákona o preukazovaní pôvodu majetku počká na stanovisko Ústavného súdu a prokuratúry. Práve v najbližších dňoch by sa malo uskutočniť plénum Ústavného súdu.

Ako však povedal premiér Robert Fico, "všetky tri strany sú za preukazovanie majetku." Plénum by malo rokovať o spornej situácii medzi Ústavným súdom a národnou radou v prípade zákona. Zákon totiž parlament schválil ešte v roku 2005, ale Ústavný súd pozastavil jeho účinnosť.

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar dodal, že nie je možné odoberať kompetencie súdnej moci. Ako povedal, jeho strana sa nebojí zákona, ale zákon nemôže byť v rozpore s ústavou. "Postoj od nás, aby sme čakali na rozhodnutie Ústavného súdu, je vedený snahou o zachovanie demokratického poriadku právneho štátu," hovorí Mečiar. Skupine okolo Vladimíra Palka, ktorý tento zákon predložil do parlamentu Mečiar vyčítal, že predkladajú zákon, ktorého text je skúmaný Ústavným zákonom. Palkovcov pritom označil za "bandu štyroch."

Predseda národniarov Slota po skončení schôdze taktiež ostro zaútočil na novinárov, ktorých označil za "intelektuálny odpad." Poukazoval pritom na to, ako médiá informovali o smrti jeho otca.

Školský zákon má podporu koalície 
Koaliční lídri sa vyjadrili aj k návrhu školského zákona. Podľa predsedov sa v tomto prípade dosiahla dohoda všetkých troch strán. „Vláda rozhodla, že nebudeme prešľapovať na mieste a potrebný zákon sa prijme,“ vyhlásil Ján Slota. Predseda národniarov pritom kritizoval učebnice dejepisu na maďarských školách, ktoré podľa neho robia reklamu SMK a sú plné maďarských zástav. Na obálke učebnice je podľa neho vyobrazený „maďarský šašo na koni v Budapešti." Ako dodal, nesúhlasí s tým, že učebnicu schvaľovalo Ministerstvo kultúry Maďarskej republiky a nie Slovenska. Predseda SNS taktiež odmietol údajné dohody medzi ministrom školstva Jánom Mikolajom a predstaviteľmi SMK o školskom zákone.

(ira)

Informácie z ÚPN nie sú pre Fica prioritou
Ústav pamäti národa nemá podľa Mečiara v súčasnej podobe, štruktúre a obsahu opodstatnenie. „Činnosť ÚPN je spolitizovaná a účelová,“ vyhlásil Mečiar. Podľa neho je produktivita ústavu nízka. Premiér Robert Fico zdôraznil, že pre neho nie sú dôveryhodné „nedôveryhodné eštebácke spisy“. Ako dodáva premiér „pre mňa to nie je žiadna priorita.“ Upozornil, že aj medzi majiteľmi médií sú spolupracovníci komunistickej tajnej služby ŠtB. „Našlie tam pekných fešákov,“ vyhlásil.

(SITA) 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:27