StoryEditor

Ministri zatajujú prevoz vojenského materiálu

30.05.2008, 11:32
Okolo prevozu vojenského materiálu z Novák, ku ktorému došlo včera v noci robia naši ministri tajnosti. Minister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD) povedal, že šlo o materiál z Vojenského opravárenského podniku v Novákoch, určený na likvidáciu.

Ten bol podľa neho "nezodpovedne nazhromaždený" v Novákoch v rokoch 2002 až 2005 a súvisí s výbuchom v opravárenskom podniku z marca 2007. Ako vysvetľoval, Nováky neboli vybavené na likvidáciu a tak bol materiál prevezený na Záhorie. Minister dodal, že materiál predstavoval do budúcnosti potenciálnu hrozbu.

Ministri však nechceli prezradiť o aké množstvo materiálu šlo, ani konkrétny druh. Kaliňák nechcel povedať ani to, kedy sa likvidácia materiálu ukončí. Minister Baška odporučil novinárom, aby sa obrátili na generálneho riaditeľa Vojenského opravárenského podniku v Novákoch.

Baškov kolega, minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) doplnil, že transport bol dlhodobo plánovaný a na akcii robilo vyše sto policajtov, požiarnikov a vojakov. Neinformovanie verejnosti Kaliňák vysvetľoval slovami, podľa ktorých "utajenie je štandardné za takýchto okolností." Podľa Kaliňáka tak chceli zabrániť možnému útoku na transport.

Konvoj s vojenským materiálom odštartoval svoju cestu v stredu večer a na Záhorie dorazil vo štvrtok ráno. Išlo pritom o tretiu akciu, ako totiž vysvetlil minister Kaliňák, stredajšej akcii na ostro predchádzali dve skúškobné cvičenia. Ako vysvetlil Kaliňák, "aj samotný transport bol pôvodne plánovaný ako nácvik. Vzhľadom na vyhodnotenie viacerých faktorov, ako hrozba úniku informácií či veľmi dobré poveternostné podmienky, štáb sa nakoniec rozhodol pre ostrý prevoz."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 23:05