StoryEditor

Gašparovič a Fico tvrdia: Nič si nedlhujeme

Predseda Smeru Robert Fico aj Ivan Gašparovič svorne tvrdia, že žiadne vzájomné záväzky medzi nimi neexistujú. "Pána Gašparoviča sme podporili len slovne," potvrdil HN generálny manažér Smeru Igor Federič.

Pravdou však je, že pred druhým kolom prezidentských volieb sa objavili plagáty proti Gašparovičovmu súperovi Vladimírovi Mečiarovi. Plagáty boli na reklamných stojanoch firmy Q-EX. Podľa internetovej stránky tejto firmy 55 % akcií firmy vlastní rodina poslanca Smeru Bohumila Hanzela. Smer tvrdí, že Gašparovičovi na kampaň neprispel finančne ani žiadnou materiálnou podporou. Stanovisko poslanca Hanzela sa nám napriek opakovanej snahe získať nepodarilo. V spoločnosti Q-EX so sídlom v Trenčíne nám povedali, že "pravdepodobne to šlo cez agentúru", pričom za túto službu ešte podľa jej vedomostí nebola vystavená faktúra. Spoločnosť však nemôže poskytovať informácie o svojich zákazníkoch bez ich súhlasu. Člen volebného štábu Ivan Grapa tvrdí, že Gašparovičovu kampaň nesponzorovali žiadne podnikateľské subjekty. Na adresu plagátov, ktoré varovali pred neúčasťou vo voľbách, Grapa vyhlásil, že tie "šli mimo HZD" a sám nevie, kto presne ich objednal a financoval. "My sme to zisťovali, cesty šli k nejakej mládežníckej organizácii, ale nikto mi to nepotvrdil," vyhlásil.

Zhovárame sa s politológom Jozefom Majchrákom z Inštitútu pre verejné otázky.
Bude nový prezident pôsobiť autonómne alebo prevládne záväzok voči Smeru?
- Záväzok nového prezidenta voči Smeru existuje napriek tvrdeniam Gašparoviča a Fica o opaku. Hovorí sa aj o finančných prepojeniach, ktoré tam môžu byť vzhľadom na financovanie Gašparovičovej kampane. Napriek tomu očakávam pomerne autonómnu politiku.

Ako vychádza pre koalíciu porovnanie odchádzajúceho prezidenta a Gašparoviča?
- Nový prezident vyšiel z radov opozície. Nemyslím si však, že by bol voči koalícii dramaticky tvrdší a kritickejší ako jeho predchodca. Na rozdiel od Schustera Gašparovič nemá veľké možnosti zasahovať do vzťahov vnútri koalície. Predpokladám, že sa skôr bude držať bokom od koaličných sporov.

Prioritou Smeru sú predčasné voľby. Mohol by Gašparovič, keby chcel, pomôcť Ficovi k rýchlejšej ceste k moci?
- Predpokladám, že Gašparovič do toho nevstúpi. Nový prezident môže vracať zákony, najmä pri sociálnych a reformných zákonoch. Či budú predčasné voľby, ešte stále závisí od schopnosti koalície robiť svoju politiku, najmä v parlamente. Ak chce koalícia fungovať, musí mať silu prelomiť prezidentské veto.

Akú stratégiu by mal Gašparovič zvoliť, ak chce mať šancu na zvolenie aj o päť rokov?
- Ak myslí svoje pôsobenie vážne, mal by sa na rozdiel od Schustera vyvarovať ostrých konfliktov s politickými stranami, ktoré by ho pri ďalšej kandidatúre mohli podporiť. Schusterovi sa stalo, že po piatich rokoch ho nemal kto podporiť.

01 - Modified: 2002-11-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Blair: Zvýšenie platov ohrozí ekonomickú stabilitu 02 - Modified: 2002-11-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jediná šanca pre Irak
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:37