StoryEditor

Problémové body tlačového zákona

17.02.2008, 23:00

Povinnosti vydavateľa
-- Tlač nebude môcť obsahovať informácie, ktoré podnecujú nenávisť okrem iného aj na základe politického zmýšľania. Periodiká tiež nebudú môcť obsahovať informácie, ktoré propagujú vojnu, omamné látky, opisujú používanie týchto látok, neľudské správanie. Posudzovať obsah článkov bude podľa zákona ministerstvo kultúry, čím získa podľa kritikov silné právomoci.
Právomoci ministerstva kultúry

-- Ministerstvo kultúry bude môcť vydavateľovi uložiť pokutu za porušenie spomenutých povinností do výšky 200-tisíc korún. Podľa kritikov by o porušení zákona mali rozhodovať súdy. Posudzovanie zo strany ministerstva by mohlo byť podľa nich neobjektívne a viesť k likvidácii médií.
Právo na odpoveď

-- Redakcie budú musieť uverejniť reakciu fyzickej alebo právnickej osoby na článok, v ktorom osoba vystupovala, ak o to požiada, do 30 dní od zverejnenia článku. Vydavateľ tak bude musieť urobiť do troch dní a zverejniť odpoveď na tom istom mieste a v rovnakom rozsahu ako bol článok -- a to aj vtedy, ak informácie v ňom boli pravdivé. Ak tak neurobia, rozhodne súd. Kritici sa obávajú zneužívania tohto bodu, pretože im chýba v zákone presná definícia tohto inštitútu. Podľa nich noviny zaplavia reakcie politikov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:39