StoryEditor

Prezidentom by mal zostať Gašparovič

25.09.2007, 13:40
Autor:
SITASITA

Na prezidentskom kresle by mal naďalej sedieť Ivan Gašparovič, vyplýva to z telefonického prieskumu. Za súčasnú hlavu štátu sa vyjadrilo 21,6 % respondentov. Poslankyňa NR SR za SDKÚ-DS a bývalá ministerka práce Iveta Radičová si získala 21,1 % opýtaných. Tretiu priečku obsadil premiér Robert Fico s 20 %, nasledujú predseda KDH Pavol Hrušovský s 8,2 % a poslanec NR SR za SDKÚ-DS Eduard Kukan s 5,6 %. Respondenti odpovedali na otázku, ktorých zo súčasných politikov by si želali ako možného budúceho prezidenta. Telefonický prieskum urobila agentúra Polis Slovakia pre M.E.S.A 10 od 22. do 24. septembra na vzorke 1 012 respondentov starších ako 18 rokov, ktorí vyhovovali základným demografickým a politickým znakom celej verejnosti.
Predseda vlády Robert Fico s 22,1 % zvíťazil ako najvhodnejší kandidát, ktorého by respondenti navrhli vládnej koalícii. Na druhom mieste skončila súčasná hlava štátu Ivan Gašparovič s 11,8 %, tretie miesto obsadil predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar s 6,3 %. Šéf koaličnej Slovenskej národnej strany Ján Slota obstál spomedzi koaličných lídrov najhoršie. So ziskom 5,7 % skončil na štvrtom mieste. Minister vnútra Robert Kaliňák zo Smeru-SD získal 2,2 %.
Oslovení by navrhli opozícii ako najvhodnejšieho prezidentského kandidáta najmä politikov z opozičnej strany SDKÚ-DS. Prvú priečku si získala poslankyňa Iveta Radičová z SDKÚ-DS, ktorú uviedlo 28,4 %. Za ňou nasleduje predseda KDH Pavol Hrušovský s 10 %. Radičovej stranícky šéf Mikuláš Dzurinda sa ocitol na treťom mieste so 6,8 %, za ním nasledujú poslanci NR SR za SDKÚ-DS Eduard Kukan so 6,4 % a Ivan Mikloš s 3,4 %. Spomedzi súčasných politikov by oslovení nechceli za prezidenta najmä predsedov politických strán. Predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara nechce za prezidenta 43,4 % respondentov. Za ním skončil šéf SNS Ján Slota s 28,9 %, predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda s 25,8 % a predseda Smeru-SD a premiér Robert Fico s 18 %. Súčasného prezidenta Ivana Gašparoviča si opäť nevie predstaviť v prezidentskom paláci 3,5 % opýtaných.
Budúci prezident by mal byť politik, ktorý v minulosti nebol členom komunistickej strany, myslí si to 46,4 % respondentov. Takmer 9 % odpovedalo na túto otázku záporne. Necelých 41 % respondentov uviedlo, že im je jedno, či budúcou hlavou štátu bude politik, ktorý v minulosti nebol členom komunistickej strany.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 03:25