StoryEditor

K imunite

12.02.2008, 23:00

Poslanci na cestách a imunita
Október 2001
-- Policajná hliadka zastavila poslanca NR SR Pála Farkasa (SMK). Podľa polície sa poslanec odmietol podrobiť dychovej skúške na alkohol, po čase z miesta odišiel a až v centre Bratislavy ho zadržali viaceré policajné hliadky. Farkas tvrdí, že po zastavení odovzdal hliadke všetky doklady, policajti ho však nechali čakať, dlhší čas si ho nevšímali, a preto z miesta odišiel.
Apríl 2004 -- Poslanec NR SR Stanislav Kropilák (ANO) spôsobil dopravnú nehodu v Bratislave, keď narazil do dopravnej značky. Z miesta nehody ušiel, neskôr sa prihlásil na polícii. Šéf ANO Pavol Rusko neskôr Kropiláka obvinil, že v čase nehody bol pod vplyvom alkoholu. Kropilák to odmietol.
September 2004 -- Poslanec NR SR Jozef Miklušičák (KDH) zrazil v obci Zákamenné, okres Námestovo, 41-ročného chodca Pavla F., ktorý mal v krvi 2,75 promile alkoholu. K nehode došlo, keď sa poslanec vracal domov z Bratislavy. Požitie alkoholu u vodiča polícia nezistila.
November 2005 -- Poslanec NR SR za ĽS-HZDS Ján Cuper spôsobil dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu. Polícia mu v krvi namerala viac ako dve promile alkoholu, poslanec priznal iba "malé pivo".

Poslanecká imunita na Slovensku:
-- za výroky prednesené na pôde NR SR môže poslanca potrestať parlament
-- na trestné stíhanie a väzbu treba súhlas NR SR (inak je to možné až po skončení mandátu poslanca)
-- poslancov nemožno stíhať ani za priestupky s výnimkou priestupkov spáchaných pod vplyvom alkoholu
v Česku:
-- poslanca nemožno trestne stíhať ani za prejavy na pôde snemovne
-- poslanca nemožno trestne stíhať bez súhlasu snemovne (ak súhlas odoprie, stíhanie je navždy vylúčené)
-- ak poslanca zadržia pri spáchaní trestného činu, musí do 24 hodín dať súhlas predseda snemovne
-- za priestupky poslanec podlieha len disciplinárnej právomoci Poslaneckej snemovne
-- poslanec má právo odoprieť svedectvo o skutočnostiach, ktoré sa dozvedel v súvislosti s výkonom svojho mandátu, a to aj po zániku poslaneckého mandátu
v Rakúsku:
-- poslanci požívajú imunitu po celý čas ich výkonu mandátu
-- nesmú byť bratí na zodpovednosť za vyhlásenia v rámci ich práce
-- zatknutí môžu byť len so súhlasom národnej rady, súhlas netreba, keď sú pristihnutí priamo pri čine
-- smú byť bez súhlasu národnej rady úradne sledovaní, len ak trestná činnosť nijako nesúvisí s výkonom politickej činnosti poslanca

Poslanci a imunita (ako chronológia)
Ivan Lexa
(ĽS-HZDS) -- poslanci zbavili Lexu imunity v apríli 1999. Polícia ho stíhala pre viaceré trestné činy. Ani v jednom nebol odsúdený.
Gabriel Karlin (ĽS-HZDS) -- polícia ho zadržala v novembri 2003 pri preberaní polmiliónového úplatku. Parlament hlasoval za zbavenie imunity aj za uvalenie väzby.
Libuša Martinčeková (SDKÚ) -- poslanci ju zbavili imunity v súvislosti s vyšetrovaním gangu naftárov.
Milan Rehák (ĽS-HZDS), Igor Pinkava (ĽS-HZDS, neskôr nezávislý) -- parlament ich zbavil imunity. Boli obvinení zo sprenevery ako členovia Výkonného výboru FNM. Stíhanie bolo zastavené.
Dušan Muňko (Smer-SD) -- prokuratúra viackrát neúspešne žiadala poslancov o zbavenie imunity. Polícia Muňka podozrievala z nezákonného chovu vzácnych papagájov.
Viliam Soboňa (ĽS-HZDS) -- čelil podozreniu, že sa ako šéf kúpeľov Sliač dopustil podvodu a zneužívania informácií v obchodnom styku. Poslanci ho imunity nezbavili.
Pavol Rusko (ANO) -- vyšetrovateľ žiadal o zbavenie imunity v kauze vydierania podnikateľa Františka Mojžiša. Žiadosť však zostala na prokuratúre.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:22