StoryEditor

Politické diskusie strácajú náboj

31.03.2009, 22:08
Všeobecné frázy, spomienky na detstvo a žiadne ostré slová. Aj tak možno hodnotiť spoločnú diskusnú reláciu verejnoprávnej STV, Slovenského rozhlasu a Tlačovej agentúry Slovenskej republiky s prezidentskými kandidátmi Ivanom Gašparovičom a Ivetou Radičovou.

Presné odrátavanie času oboch kandidátov, ako aj losovanie otázok a neustále pripomínanie zoztávajúceho času dvoma moderátormi nepriniesli v prezidentskom duely žiadnu ostrejšiu výmenu názorov a nevenovalo sa ani maďarskej karte, ktorá bola v kampani hlavnou témou v posledných dňoch.

Na tému interupcií Gašparovič povedal, že "ochrana života je tá najdôležitejšia, čo môže byť." Považuje za správne, že v tejto otázke požiadali o stanovisko Ústavný súd SR, ktorý však dodnes nerozhodol. Vie si podľa vlastných slov predstaviť aj situáciu, keď by bolo v ohrození zdravie ženy, ale ako povedal, "v zásade som jednoznačne proti." Podľa Radičovej interupcie nie sú riešením. "Je to niečo hrozivé, čo si ani neviem predstaviť." Ako však dodáva, žená má právo slobodne sa rozhodnúť.

 


Tabule pre Husáka aj Tisa
Kandidáti sa zhodli aj v tom, že kompetencie prezidenta sú v súčasnosti dostačujúce a nie je potrebé ich rozširovať. Rozchádzali sa zas pri otázke, či podporujú rozmiestnenie pamätných tabúľ Gustávovi Husákovi, či Jozefovi Tisovi. Kým Radičová povedala jasné "nie," Gašparovič uviedol, že o tejto otázke musia rozhodnúť občania. Podľa neho sú aj tieto osobnosti súčasťou našej histórie, či už sú pozitívne, alebo negatívne.

Reláciu neoživilo ani posledných päť otázok od novinárov. Pri téme súčasnej hospodárskej krízy sa obaja zhodli na tom, že jej predchádza morálna kríza. Gašparovič hovoril o potrebe prehodnotiť postavenie štátu a Radičová dodala, že štát mal vždy za povinnosť kontrolovať a určovať pravidlá hry, a tak štát, ako aj politici zlyhali. Ako najväčšie pozitívum Slovenska za posledných dvadsať rokov uviedol Gašparovič vznik vlastného štátu, "ktorý sme nemali 1200 rokov." Spomenul pritom aj obdobie, keď sa nemohlo prehovoriť po slovensky a zatvárali sa slovenské školy. Za negatívum označil reformu zdravotníctva. Iveta Radičová vyzdvihla demokraciu, slobodu myslenia aj vierovyznania, ako negatíva však uviedla zanedbanie vidieka a odchod mladých z neho.

Alžbeta ako zásluha
Gašparovič nezabudol vyzdvihnúť úspechy Slovenska v zahraničnej politike, na pozvánku do Bieleho domu od amerického prezidenta, či návštevu britskej kráľovnej Alžbety II. Radičová mu kontrovala slovami, že Slovensko na tom zďaleka nie je tak dobre a trápi sa s vysokou nezamenstnanosťou.

Kandidáti museli na záver odpovedať aj na otázku, čo si vážia na svojom súperovi. Gašparovič si podľa vlastných slov váži každú ženu, ktorá v živote niečo dosiahla. Radičová povedala, že predtým, ako prijala kandidatúru rozmýšľala nad tým, čo viac môže občanom ponúknuť, ako súčasný prezident. Spomenula aj jeho vysokú podporu medzi občanmi a dodala, že "skúsi ponúknuť niečo naviac, aby viac ľudí bolo spokojných s výkonom prezidentského úradu."

Pred sobotňajšími prezidentskými voľbami čaká oboch kandidátov ešte posledná diskusia na televízii Markíza v stredu večer.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 14:08