StoryEditor

Sú kajúcnici vierohodní? Verejnosť by mala poznať obsah dohôd, ktoré s nimi uzatvára prokuratúra, tvrdí pre HN český advokát

21.04.2022, 00:00
Český advokát Ladislav Smejkal pôsobí v medzinárodnej právnickej kancelárii Dentons.

Čo vás presvedčilo o tom, aby ste vstúpili do advokátskeho tímu, ktorý obhajuje podnikateľa Miroslava Výboha?

Z môjho pohľadu bol prípad pána Výboha zaujímavý vecne. Úprimne sa priznám, že dovtedy som pána Výboha nepoznal a nepracoval som preňho, takže jednoducho to nesúvisí s jeho osobou, skôr s povahou prípadu.

Môžete konkretizovať, čo presne vás na tom prípade zaujalo?

Na prvý pohľad ma zaujalo, že celý prípad je postavený na výpovediach dvoch kajúcnikov, čo je napríklad u nás v Českej republike úplne výnimočné. Prípad ma tiež zaujal zo skutkového hľadiska. Pripadá mi, že z hľadiska procesných pochybení je ich tam netypicky veľa, preto verím v úspech práce obhajoby a aj naďalej verím v to, že klient bude zbavený obvinenia.

Orgány činné v trestnom konaní najmä prostredníctvom Úradu špeciálnej prokuratúry tvrdia, že vďaka kajúcnikom sa darí odsúdiť čoraz viac ľudí.

Samozrejme, nespochybňujem, že aj výpoveď kajúcnika je dôkazom. Čo sa však týka napríklad Českej republiky, sám poznám len jeden väčší prípad, ktorý je postavený na výpovediach dvoch kajúcnikov. Spolupracujúci obvinení sa u nás využívajú výrazne menej, a keď už, tak väčšinou v rámci organizovaného zločinu či násilnej trestnej činnosti. Skutočne si teraz ani nevybavím, že by sme mali taký prípad ako vy, teda v oblasti hospodárskej kriminality.

A čo zahraničie?

Podobný systém sa používa v Taliansku či USA, ale tiež najmä pri odhaľovaní organizovaného zločinu, teda pri prípadoch násilnej povahy. Priznám sa, že to, ako s tým aktuálne pracujete na Slovensku, je pre m...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:07