StoryEditor

Fico ľavou rukou dáva a pravou berie

04.07.2008, 13:49
Líder opozičnej SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda nevidí dva roky Ficovej vlády ružovo. Dvojtvárnosť premiéra sa podľa Dzurindu prejavuje v tom, že jednou rukou dáva a druhou berie a nedokáže potrestať svojich ministrov tak, ako to hlásal na začiatku svojej vlády.

Dzurinda tvrdí, že Ficova vláda takmer nič zásadné neurobila. "Vidíme tu v zásade ten istý štát, ktorý sme Robertovi Ficovi a súčasnej vláde odovzdávali," hovorí expremiér. Nezmenil sa podľa neho sociálny status starých, či mladých ľudí, priemerná mzda je nízka, peniaze sa dávajú iba na prvé dieťa, nezvýšili sa rodinné prídavky. Namiesto toho pribúda boj proti všetkému, čo je nezávislé, či útok proti II. pilieru. "Symbol sociálneho štátu v podaní pána Roberta Fica je obyčajnou marketingovou fintou," myslí si Dzurinda. Ako hovorí, mnohé sociálne zmeny, s ktorými prišla v posledných dňoch ministerka práce Viera Tomanová sú nápady prebraté od exministerky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Ako príklad spomenul Dzurinda valorizáciu dôchodkov od januára, alebo zvýšenie detských prídavkov o sto korún.

Fico trestá teplým miestom
Predstavitelia najsilnejšej opozičnej strany vyčítali Ficovi to, že zlyhal pri potrestaní svojich ministrov, ktorí pochybili. Ako príklad uviedol Dzurinda Františka Kašického, ktorý sa z kresla ministra obrany dostal do NATO, na iné "teplé miesto s niekoľkonásobne vyšším platom." Podobný "trest" stihol aj exministra zdravotníctva Ivana Valentoviča. Ten sa stal predsedom Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Exminister financií Ivan Mikloš zas kritizoval najmä drahý benzín. Podľa neho by zníženie cien pohonných hmôt na minimálnu európsku úroveň prinieslo 13-miliónov korún. Ako povedal Mikloš, Fico ľavou rukou dáva sedem miliónov korún na sociálny balíček a pravou berie 13 miliónov na benzíne. Mikloš kritizoval aj premiérove slová o podnikaní na Slovensku. Podľa Mikloša by sa mal Fico obávať skôr toho, ako sa bude na Slovensku podnikať v budúcnosti. Analýzy totiž už dlhodobo hovoria o zhoršovaní podnikateľského prostredia.

Premiér hodnotil, chce silné Slovensko

Dnes uplynuli presne dva roky od vymenovania vládneho kabinetu Roberta Fica prezidentom. Premiér počas svojho dnešného vystúpenia predstavil svoj plán o tom, ako by malo Slovensko vyzerať o dva roky. Krajina so stabilnou vnútornou politikou, dobré susedské vzťahy, vysoký hospodársky rast a uznanie zo strany zahraničia. Toto sú pre Fica najdôležitejšie ciele do budúcna. Predseda vlády sa však vo svojom prejave ani tentoraz nezaobišiel bez kritiky opozície a médií. "Opozičnými politikmi, ktorí sa mohli prejavovať osem rokov, novinármi, ktorí robia opozičnú politiku a samozvanými politológmi, ktorí pôsobili ako poradcovia bývalej vlády, sa nenecháme očierňovať," uviedol Fico. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 14:05